Dader Lockerbie-aanslag overleden in Tripoli

In Libië is Abdelbaset Al-Megrahi, de man die verantwoordelijk wordt geacht voor de aanslag boven het Schotse stadje Lockerbie in 1988, overleden aan kanker. Hij werd 59 jaar. De Libiër die zijn onschuld altijd staande heeft gehouden, werd in 2009 vrijgelaten wegens zijn slechte gezondheid.

De bomaanslag in een vliegtuig van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij PanAm eiste 270 dodelijke slachtoffers. Al-Megrahi werd daarvoor in 2001 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Maar de Libische geheim agent heeft zijn onschuld altijd staande gehouden.

Acht jaar later werd Al-Megrahi vrijgelaten wegens zijn slechte gezondheid. Dokters vreesden dat hij toen nog maar enkele maanden te leven had.

Na zijn vrijlating keerde hij terug naar Libië en werd er als een held onthaald. Dat lokte een storm van verontwaardiging uit in Groot-Brittannië, Amerika en daarbuiten. Premier David Cameron zei daarover 2 jaar geleden nog dat de vrijlating een “complete vergissing” was.

Al-Megrahi was de enige veroordeelde voor de aanslag. Wie zijn handlangers waren en wat de rol van de Libische ex-dictator Khaddafi was, werd nooit opgehelderd. De Libische interimregering is ook nooit ingegaan op de vraag van het Schotse gerecht om de zaak te herbekijken.