Hoe vlot communiceren gemeenten met hun inwoners?

Kan je als inwoner terecht bij de gemeente met je vragen? Krijg je snel antwoord en ben je geholpen met het antwoord? Deredactie.be nam, in aanloop naar de komende gemeenteraads- verkiezingen, de proef op de som. Het resultaat mag er zijn. Een meerderheid van de gemeenten communiceert vlot.

Gemeenten pakken er graag mee uit: ze zijn het bestuursniveau dat het dichtst bij de burger staat. Maar hoe dicht precies? Deredactie.be wilde weten hoe goed burgers die met vragen zitten, geholpen worden door de gemeente. We namen de proef op de som.

Het is soms moeilijk om uit te maken wie je het beste aanspreekt met je vragen, dus besloten we onze vraag rechtstreeks aan de burgemeesters te stellen. De burgemeesters van 17 Vlaamse en Brusselse gemeenten kregen een mailtje in hun bus met de vraag naar de mogelijkheden om een serviceflat te bekomen in hun gemeente.

Het resultaat is positief. Van meer dan 70% van de gemeenten kregen we binnen de twee weken een duidelijk antwoord. In de helft van de gevallen was dat zelfs binnen de twee dagen.

De meeste gemeenten helpen de inwoners voort. Bij twee gemeenten werden we onmiddellijk uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek. In de meeste gevallen kregen we informatie teruggestuurd: contactgegevens van het OCMW, van rusthuizen en serviceflats of van het Sociaal Huis.

In een gemeente waar er geen serviceflats zijn, kregen we de raad om contact op te nemen met de naburige gemeente, met vermelding van het telefoonnummer. Een andere burgemeester zocht het zelf voor ons uit en mailde terug met verschillende mogelijkheden in de gemeente.

In een meerderheid van de reacties werden ons ook nuttige tips meegegeven: "Vergeet je niet in te schrijven op de wachtlijst", of nog "Neem gerust contact op met het OCMW".

Van 5 van de 17 gemeenten kregen we helemaal geen reactie. Dat is een minderheid, maar toch nog een kleine 30%.

Maar in de meeste gevallen zit het dus wel snor met de gemeentelijke communicatie. Een meerderheid van de gemeenten beantwoordt de vragen van hun inwoners binnen een redelijke termijn, zo blijkt uit de proef.

De proef op de som

De gemeenten werden via steekproeftrekking gekozen. Uit de alfabetische lijst van de 328 Vlaamse en Brusselse gemeenten pikten we telkens de 20e gemeente eruit. Met die systematische steekproef kwamen we tot een mooi staal van 17 gemeenten.

lees ook