Timosjenko niet naar buitenland voor verzorging

De Oekraïense oppositieleidster en oud-premier Joelia Timosjenko krijgt van de Oekraïense regering geen toestemming om naar het buitenland te reizen voor verzorging. Timosjenko werd in oktober van vorig jaar veroordeeld voor machtsmisbruik en fraude, en zit een celstraf van 7 jaar uit.

Timosjenko zou last hebben van een hernia en onder zware psychische druk staan. Ze zou in de gevangenis ook mishandeld zijn, zo bleek uit foto's die haar familie onlangs naar buiten bracht (zie foto). Volgens een advocaat die haar onlangs bezocht, gaat het niet goed met haar.

Duitsland had aangeboden om de 51-jarige politica in een Berlijns ziekenhuis te  verzorgen en dreigde zelfs met een politieke boycot van het EK voetbal dat Oekraïne en Polen deze zomer samen organiseren als Oekraïne haar zou tegenhouden om naar het buitenland te reizen.

"Angst voor precedent"

Timosjenko's rivaal, president Viktor Janoekovitsj heeft het idee van buitenlandse verzorging nu officieel van de tafel geveegd. De Oekraïense president verklaarde op de staatstelevisie dat de afgevaardigden van zijn meerderheid tegen een wetswijziging zijn, die gedetineerden zou toelaten om in het buitenland medische verzorging te krijgen.

"Stel u voor, als we deze wet zouden aannemen, dan zouden duizenden rijke gevangenen het medisch personeel omkopen om naar het buitenland te kunnen gaan", aldus Janoekovitsj.

Joelia Timosjenko was samen met Viktor Joesjenko de bezieler van de Oekraïense Oranjerevolutie in 2004. Timosjenko zelf heeft altijd gezegd dat haar proces een politiek manoeuvre van haar rivaal Janoekovitsj was om haar buitenspel te zetten. De hele zaak verkoelde de relatie tussen de Europese Unie en Oekraïne danig, en wel in het voordeel van Rusland. Timosjenko krijgt momenteel verzorging in een ziekenhuis in het oosten van Oekraïne.