Veel nieuwsgierigen voor werk Brandon Cronenberg

In Cannes heeft vanmorgen Brandon Cronenberg (zoon van David) zijn film "Antiviral" voorgesteld. Een lange rij wachtenden drumde aan de dranghekken op de Croisette voor de première. Cronenberg zelf zegt het niet te kunnen helpen dat mensen zijn debuut met het werk van zijn vader vergelijken.

Cronenberg pakt op zijn 32e uit met zijn debuutfilm. "Antiviral" vertelt over een man die de ziektes van beroemdheden verkoopt. De man in kwestie raakt echter zelf besmet en dan slaat de aftakeling en gekte toe. Over de film waren de meningen achteraf verdeeld.

Ook Cronenberg senior combineert in zijn films psychische aftakeling met lichamelijke aftakeling. Hij is ook in Cannes met zijn film "Cosmopolis" die kans maakt op de Gouden Palm.

Vrouwelijke filmmakers protesteren

Op het filmfestival wordt nog altijd fel gediscussieerd over het feit dat er zich onder de 22 competitietitels geen enkele vrouwelijke regisseur bevindt. Meer dan duizend vrouwelijke filmmakers hebben daarom een petitie getekend uit protest.

Het initiatief kwam van Darla Anderson, de producente van het met Oscars bekroonde "Toy story 3". Cannesdirecteur Thierry Frémaux pareerde al van bij de start van het festival dat het niet de schuld is van Cannes dat er maar weinig vrouwelijke filmmakers zijn. "Dit is een probleem van de hele filmindustrie", klonk het.

Jane Campion is voorlopig de enige vrouwelijke filmmaker die de Gouden Palm won. Dat gebeurde in 1993 voor de film "The piano". Cannes is dit jaar aan zijn 65e editie toe.