Wordt Tadic derde keer president van Servië?

In Servië wordt er vandaag gestemd voor een nieuwe president. Het gaat om de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Huidig president Boris Tadic van de Democratische Partij (DS) neemt het op tegen de nationalistische oppositieleider Tomislav Nikolic van de Servische Progressieve Partij (SNS).

Omdat geen van beiden een absolute meerderheid haalde in de eerste ronde, moeten de Serviërs opnieuw naar de stembus. Volgens de laatste peilingen ligt president Tadic voor op zijn tegenstander. Winst zou voor hem een derde termijn als president betekenen.

Tadic die gezien wordt als pro-Europees onderhandelde als president over de mogelijke toetreding van het land tot de Europese Unie. Het is ook de man die verantwoordelijk is voor de uitlevering van oorlogsleiders zoals Radovan Karadzic en Ratko Mladic uit Bosnië aan het VN-tribunaal.

Oppositieleider Nikolic is minder Europees gezind en zag in het verleden eerder een meerwaarde in een alliantie met Rusland dan met Europa. Dat standpunt heeft hij intussen wat afgezwakt.

Het verkiezingsthema is de Servische economie. De werkloosheid en de overheidsschuld in het land zijn dramatisch hoog. Maar de verkiezingen zijn dus ook belangrijk voor de plannen van Servië om toe te treden tot de EU.

De huidige regering wordt gevormd door de partij van Tadic en de socialistische partij SPS. Die partij wil samenwerken met diegene die de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wint.