"Banken moesten koers van Facebook stutten"

Zakenbanken die de beursgang van Facebook begeleiden, hebben vrijdag de koers gesteund om te voorkomen dat die onder de inzetprijs van 38 dollar zou zakken. Dat zeggen experts.

De beursgang van de sociaalnetwerksite Facebook is een van de grootste ooit. Facebook stalt zo'n 420 miljoen aandelen in de vitrine van de technologiebeurs Nasdaq en de startprijs vrijdag was 38 dollar.

Na wat computerproblemen die Nasdaq met schaamrood op de wangen achterlaten, steeg de koers van Facebook tot 42 dollar. Velen hoopten op een slotnotering van 50 dollar op de eerste dag. Maar uiteindelijk sloot het aandeel van het bedrijf van Mark Zuckerberg maar nipt boven de openingszet van 38 dollar.

En dat zou Facebook te danken hebben aan zakenbanken als Goldman Sachs, JPMorgan Chase en Morgan Stanley. Zij zouden aandelen "opgeveegd" hebben om te voorkomen dat beleggers op de eerste dag al verlies lijden. De banken zelf strijken daarbij voor 176 miljoen dollar aan commissies op.

Volgens verschillende experts in Amerikaanse media is het vooral Morgan Stanley dat vrijdag veel aandelen van Facebook kocht. Maar het is de vraag wat er gebeurt als de bank die aandelen weer verkoopt.

574 miljoen Facebook-aandelen gingen er vrijdag over de Nasdaq-toonbank, terwijl er slechts 421 miljoen te koop waren. Dat betekent dat veel aandelen vrijdag al een of meerdere keren verhandeld werden.

Het is de komende dagen en weken uitkijken naar de koers van Facebook op de technologiebeurs. Vallen de beleggers alsnog massaal voor de sociaalnetwerksite, of is de bubbel al doorprikt voor ze geblazen is?