"Dat boek leest als een blog van Dedecker"

SP.A-kopstuk Johan Vande Lanotte reageert boos op het boek "De keizer van Oostende" van Luc Pauwels en Wim Van den Eynde. "De journalisten maken van halve waarheden hele leugens", zegt de vicepremier. Hij zegt ook dat LDD aan het boek heeft meegewerkt.

In het boek "De keizer van Oostende" schetsen Pauwels en Van den Eynde een beeld van de koningin der badsteden, waar Johan Vande Lanotte achter de schermen de touwtjes stevig in handen zou hebben. Rond heel wat gemeentebedrijfjes zou volgens de auteurs een zweem van belangenvermenging hangen.

"Twee journalisten gebruiken hun geloofwaardigheid om een boek te schrijven over Oostende net voor de gemeenteraadsverkiezingen", zegt Vande Lanotte in een reactie. "Ze worden daarin structureel ondersteund door een deel van de LDD-fractie die zelfs voor hen getuigen contacteert. De getuigen die gecontacteerd worden zijn selectief. Door hun werkwijze leest het boek als een blog van Dedecker."

Jean-Marie Dedecker (LDD) is een politieke rivaal van Vande Lanotte in Oostende. Volgens Vande Lanotte zijn bij LDD zelfs mensen vrijgesteld om mee te werken aan het boek.

Vande Lanotte hekelt de werkwijze van de journalisten. "Op enkele uitzonderingen na worden mij geen stukken gevraagd, want, zo vraagt de journalist zich af, "zou hij die wel gegeven hebben?" Veel verklaringen zijn manifest onjuist. Andere verklaringen zijn louter insinuaties en stemmingmakerij." Vande Lanotte zegt dat de auteurs "van halve waarheden grove leugens maken".

"De auteurs hadden dat perfect kunnen vermijden door de informatie te checken en mij met deze beweringen te confronteren. Alleen zou dan van de conclusies van het boek niets meer overblijven", zegt Vande Lanotte.

De minister van Economische Zaken heeft ook een lijst van 60 punten waarin hij verklaringen uit het boek weerlegt.