“Geen studentenkazernes in Leuven”

Jong CD&V’ers hebben in Leuven actiegevoerd tegen de 600 studentenkamers die in een nieuw bouwproject aan de Vaart zouden komen. Door tentjes op te trekken in de Terbankstraat aan de Sociale Hogeschool in Heverlee maken ze duidelijk dat zij andere oplossingen willen, zoals een nieuwe campus buiten de ring.

Met de actie wil jong CD&V Leuven het debat voeden over de studentenhuisvesting in Leuven. “Er zullen in de komende jaren 3.500 studenten bij komen. Dat zal gevolgen hebben voor de leefbaarheid in Leuven. Met jong CD&V willen we enkel de vraag stellen: hoe gaan we dat aanpakken?”, zegt ondervoorzitter van jong CD&V Leuven Joris Philips.

Volgens de jonge christendemocraten zijn concentraties van honderden studenten in één en hetzelfde project geen goed idee. “Zo een studententoren staat leeg in de zomer en in het geval van het project aan de Vaart zou het oneerlijk zijn tegenover de buurtbewoners. Zij tellen veel geld neer voor een appartement in een gelijkaardig naburig gebouw”, aldus ondervoorzitter Philips.

“600 studenten in een soort van studentenkazerne is gewoon niet gezond”, gaat de CD&V’er verder. “Die concentratie zou eventueel tot overlast kunnen leiden, iets waar Leuvenaars zich steeds meer zorgen om maken, maar die concentratie is ook niet bevorderlijk voor de sociale cohesie.”

De comeback van de kotmadam

Door de studenten goed te spreiden over de stad wil jong CD&V de diversiteit behouden en studentengetto’s tegengaan. “De Leuvenaars en de studenten moeten elkaar blijven begrijpen. Een goede oplossing waar onze schepen Carl Devlies achter staat is de heropleving van het kotmadamsysteem”, zegt Philips.

De “kotmadam nieuwe stijl” is maar een van de drie actiepunten die Jong CD&V voorstelt. Zo raden ze een plafond van 150 kamers in de grotere kotenprojecten in de binnenstad aan maar willen ze ook een hele nieuwe campus op korte termijn tussen Gasthuisberg en de Sociale Hogeschool Heverlee langs de E314.

“Een tweede campus zoals die van Arenberg is de enige menselijke maatregel. We willen de studenten niet ‘wegsteken’. Studenten zijn welkom in Leuven maar we moeten het aangenaam houden voor iedereen”, klinkt het.

lees ook