"KU Leuven wil academiejaar anders organiseren"

De Katholieke Universiteit van Leuven denkt erover om het academiejaar grondig te hervormen. Dat schrijft studentenmagazine "Veto" en wordt bevestigd door vicerector Onderwijsbeleid Ludo Melis. De veranderingen zijn ingrijpend, maar zullen niet voor morgen zijn.

In de denkpiste worden de belangrijke momenten in een academiejaar vervroegd. Zo zou de eerste lesdag al in het begin van september zijn, en niet pas eind september zoals dat nu is. De eerste examens kunnen dan al voor de kerstvakantie plaatsvinden. In januari zouden studenten al een herkansing kunnen krijgen en ook in de zomer moet de "tweede zit" snel na de examens volgen.

Vicerector Ludo Melis vertelt in studentenmagazine "Veto" dat het "onderwijskundig gezien slecht is om de lesperiode en de evaluatieperiode ver van elkaar te scheiden". In het nieuwe systeem zouden studenten dus een kortere zomervakantie hebben, maar als ze goed studeren hebben ze wel meer vakantie tijdens het academiejaar.

En dan is er nog een tweede reden om vroeger aan het academiejaar te beginnen: in veel andere landen is dat ook zo. En met het uitgebreide aanbod aan "internationalisering" zoals bijvoorbeeld een Erasmus-programma, zou een gelijkstelling interessant zijn.

Voor alle duidelijkheid: dit zijn slechts denkpistes. Echte veranderingen in het academiejaar van de KU Leuven zullen dus niet voor morgen zijn.