“Op wie moet ik stemmen? Ik weet dat totaal niet”

In Roeselare is de onafhankelijke jongerenvereniging Jong en Democratisch met een verduidelijkings-campagne gestart. “We willen met onze campagne de jongeren op een onafhankelijke en laagdrempelige manier inlichten over de politieke partijen in Roeselare”, zegt voorzitter Reinout Van Zandycke.

De vereniging is ervan overtuigd dat jongeren wel degelijk zelf willen kiezen voor wie ze gaan stemmen, maar dat het nu vaak te moeilijk voor hen is om zich goed te informeren.

Daarom wil de vereniging op basis van de vraag “Op wie moet ik stemmen? Ik weet dat totaal niet.” de Roeselaarse jongeren kort en krachtig uitleggen waarvoor de verschillende politieke partijen in het Roeselaarse landschap staan. “We hebben er bewust voor gekozen om het zo kort mogelijk te houden”, vertelt Van Zandycke. “De meeste jongeren hebben geen nood aan dikke boeken met uitleg.”

Kieszelf.blogspot.com

Meer concreet ging de vereniging met bijna alle politieke partijen van Roeselare rond de tafel zitten. Enkel Open VLD reageerde niet op de uitnodiging. Daar legde ze elke partij drie belangrijke vragen voor: “waarvoor staan jullie hier in Roeselare?”, “waarin onderscheiden jullie je?”, en “wat wil je na de verkiezingen zeker bereiken en realiseren?”.

De antwoorden kunnen de jongeren nu terugvinden op de facebook-pagina van Jong en Democratisch en op de blog kieszelf.blogspot.com.

Onafhankelijk en objectief

Dat Jong en Democratisch onafhankelijk is, is zeer belangrijk voor de vereniging. “We zijn een beweging met politiek engagement, maar we zijn onafhankelijk en zeker geen politieke partij”, verduidelijkt Van Zandycke. “Het is niet onze bedoeling om mensen te overtuigen om op ons te stemmen. Wij komen immers zelf niet op met de verkiezingen.”

De partij benadrukt dan ook dat haar blog volledig objectief is. “Wij brengen de info over zoals de partijen het ons verteld hebben”, aldus Van Zandycke.

lees ook