Behoudt CD&V absolute meerderheid zonder N-VA?

Schelle liep de voorbije jaren geregeld in de kijker voor zijn vooruitstrevende groene maatregelen. Maar de prijzen en de goede samenwerking konden de N-VA niet overtuigen om opnieuw met CD&V naar de verkiezingen te trekken. Burgemeester Rob Mennes (CD&V-foto) maakt zich evenwel geen zorgen en gelooft in een absolute meerderheid, ook zonder de N-VA.

Rob Mennes, lijsttrekker voor CD&V in oktober, betreurt dat het kartel met de N-VA niet meer bestaat. “Gezien de optimale en open samenwerking van de voorbije jaren hadden wij zeker belangstelling om nogmaals samen naar de verkiezingen te trekken. Wij hebben de N-VA dan ook een mooi en ruim aanbod gedaan met verregaande voorstellen, maar dit bleek onvoldoende. Wij kunnen ons dan ook niet van de indruk ontdoen dat de N-VA van hogerhand de opdracht kreeg geen lokale kartels aan te gaan.”

Lijsttrekker Walter Lembrechts (N-VA-foto links) spreekt dit tegen: “Op het ogenblik van de gesprekken met CD&V hadden wij geen instructies van hogerhand. Wij hebben zelfstandig beslist om de uitdaging alleen aan te gaan.”. Over de zetelverwachtingen zegt Lembrechts: “In 2006 haalde de N-VA 1 zetel. Wij zijn tevreden met elke winst, maar wij hopen uiteraard veel beter te scoren.”

Maar Mennes en zijn partij laten zich niet ontmoedigen. “In 2000 haalde CD&V op eigen krachten ook de absolute meerderheid. En dat hopen wij nu opnieuw te kunnen bewerkstelligen.”

Open VLD wil niet in zee met Schelle Anders

Schelle Anders hoopte, in een poging de krachten te bundelen, op een kartel met Open VLD. Maar de liberalen gingen hier niet op in. Nochtans haalde Open VLD in 2006 slechts 1 zetel. Samira Bersoul, aan het blauwe roer, wil dit optrekken naar 2 zetels. “Wij willen voornamelijk investeren in de verjonging van de gemeente, door deze nieuwe bewoners via verschillende initiatieven tegemoet te treden. “

Voor Schelle Anders is het nog te vroeg om lijsten en kandidaten bekend te maken. “De Schellenaren zijn op dit moment nog niet bezig met de verkiezingen in oktober, dus heeft het ook geen zin om die lijsten op te stellen en te publiceren”, aldus voorzitter Danny Backeljauw. Schelle Anders zet in op mensen en verenigingen in plaats van stenen en prijzen. Met dat credo hopen ze de score van 2006 te verbeteren en 3 zetels te behalen.

Vlaams Belang enige partij tegen moskee

Bij Vlaams Belang hoopt men nog 3 van de 5 zetels te kunnen behouden. Lijsttrekker Leo Haucourt: “De situatie is onvoorspelbaar, gezien de N-VA afzonderlijk deelneemt. We vrezen dat we toch een aantal zetels zullen verliezen. Anderzijds is Vlaams Belang de enige partij die zich openlijk uitspreekt tegen de moskee in Schelle, die grote parkeeroverlast met zich meebrengt. Daarmee hopen we alsnog voldoende kiezers in Schelle te kunnen overtuigen.”

Nina Landau

lees ook