Dierenactivist Paul Watson voorlopig vrij

Paul Watson, dierenactivist bij Sea Sheperd, heeft de gevangenis van Frankfurt verlaten nadat hij een borgsom van 250.000 euro betaalde. Watson werd vorige week opgepakt op de luchthaven van Frankfurt, toen hij op doorreis was. Costa Rica vraagt om zijn uitlevering.

Costa Rica heeft een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen Watson. De dierenrechtenactivist zou de bemanning van een Costa Ricaans schip hebben bedreigd en hen hebben aangevallen met een waterkanon.

Duitsland heeft voorlopig nog niet beslist of het Watson gaat uitleveren. Tot de beslissing valt mag Watson het land niet verlaten.

Zijn milieuorganisatie, Sea Sheperd, heeft als symbool een piratenvlag. Als ze actievoeren tegen de walvisvangst of de jacht op zeehonden gaan ze heftiger tekeer dan bijvoorbeeld Greenpeace. Actievoerders van Sea Sheperd hebben al schepen geramd en gesaboteerd.

De 62-jarige Canadees Paul Watson is een van de oprichters van Sea Sheperd. Hij noemt zichzelf de "kapitein" van de organisatie.