Drie bergbeklimmers op Mount Everest overleden

Drie bergbeklimmers zijn om het leven gekomen tijdens hun terugtocht van de top van de Mount Everest. Dat zegt de Nepalese overheid. Het zou gaan om een Duitser, een Zuid-Koreaan en een Canadese vrouw die in Nepal is geboren.

Het is niet duidelijk wat hun dood veroorzaakt heeft. De weeromstandigheden waren gunstig vrijdag en zaterdagochtend, maar later op de dag kwam een sterke wind opzetten. Mogelijk was het weer toch te slecht geworden. Twee bergbeklimmers zijn nog vermist. Hun identiteit is niet bekendgemaakt.

Het beklimmen van de Mount Everest is een riskante onderneming omdat het weer er niet altijd voorspelbaar is ondanks geavanceerde technologie die alles in de gaten houdt. Volgens de British Medical Journal sterft 1 op de 10 mensen die een poging wagen om de berg te beklimmen. De meeste doden vallen te betreuren door blessures en uitputting, maar velen sterven ook door de hoogteziekte.