Duizenden Italianen slapen in noodcentrum of auto

In Italië hebben zo'n 3.000 mensen de nacht doorgebracht in een opvangcentrum of elders omdat er gevaar was dat hun huis zou instorten na de aardbeving gisteren in Modena. Het dodental ligt inmiddels op 7. Het slechte weer in de streek bemoeilijkt het werk van de hulpdiensten.

Veel inwoners van Modena en de omliggende dorpen hadden schrik om thuis te overnachten. De aardbeving en de naschokken hebben veel schade veroorzaakt, vooral aan de historische gebouwen, maar ook heel wat huizen hebben schade opgelopen. Uit voorzorg is gevangenis van Ferrare geëvacueerd. Heel wat scholen blijven vandaag en morgen dicht.

Zowat 3.000 mensen hebben de nacht niet thuis doorgebracht. Ze sliepen in de noodopvang: tenten, sporthallen of pensions. Anderen bleven bij vrienden en kennissen.

"We zijn thuis gebleven, maar echt goed geslapen hebben we niet. Want er is nog steeds die spanning", zegt Carl Goosen die in Ferrara woont. "Er zijn bij mijn weten ook heel wat mensen die de nacht hebben doorgebracht in de auto omdat zij hun huis niet meer durfden ingaan."

Vermoedelijk zullen vannacht 5.000 mensen de nacht moeten doorbrengen in tenten. Dat zijn er meer dan eerst gedacht.

Door hevige regen en krachtige windvlagen wordt het werk van de hulpdiensten bemoeilijkt. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn honderden hulpverleners ingeschakeld.

Intussen is gebleken dat enkele onderzoekers de aardbeving tot op enkele kilometers voorspeld hadden. "Er is een groep van onderzoekers die voorspeld had dat er in deze periode, ergens tussen maart en september, een zware aardbeving zou plaatsvinden tussen Ferrara en Parma", zegt correspondente Hedwig Zeedijk. "Dat is op enkele kilometers van de plek waar de aardbeving nu was. De onderzoekers hebben dat ook voorgelegd aan een commissie van de overheid. Maar die vond dat er toen niet voldoende bewijs was om tot actie over te gaan."

De Italiaanse premier Mario Monti is intussen teruggekeerd van de NAVO-top in Chicago. Naast de aardbeving was er ook een aanslag aan een school in Brindisi, waarbij een 16-jarig meisje is omgekomen. De dader van de aanslagen is gefilmd terwijl hij de afstandsbediening van de bom test.

Het gaat om een man van middelbare leeftijd die volgens de politie een elektronica-expert moet zijn. In het ontstekingsmechanisme zat een bewegingssensor. De politie verspreidt een opsporingsbericht.