Eerste vrouwelijke lijsttrekker in Damme

Rita Van Laecke trekt de Open VLD-lijst in Damme. Het voormalige Samen-gemeenteraadslid voor SP.A-Spirit is zo de eerste vrouwelijke lijsttrekker in Damme.

“Ik ben heel blij met de beslissing. De eerste vrouwelijke lijsttrekker zijn in je dorp is toch bijzonder”, zegt Rita Van Laecke, verpleegkundige in een woon- en zorgcentrum.

In de legislatuur 2000-2006 was Van Laecke gemeenteraadslid voor SP.A-Spirit Damme in het kartel "Samen" van Open VLD Damme, SP.A-Spirit Damme en onafhankelijken. Haar lidmaatschap van Open VLD vindt haar voorzitter niet vreemd.

“Haar vader was een fervente liberaal. Maar los daarvan werkte ze als gemeenteraadslid van het kartel al nauw samen met Open VLD, ik zie dus geen breuk”, aldus voorzitter en OCMW-raadslid Hendrik Demol.

“Ik ken haar goed”, gaat de voorzitter en eveneens de buurman van Van Laecke verder. “Ze heeft gezond verstand en is door haar activiteit in het verenigingsleven goed gekend, dat maakt haar een uitstekende kandidate. Dat zij de eerste vrouwelijke lijsttrekker is in Damme is mooi meegenomen, maar we hebben voor haar gekozen omdat zij de beste kandidate is.”

Nu de oppositiepartijen niet langer in kartel deelnemen aan de verkiezingen, zijn de uitkomsten wat moeilijk te voorspellen. “Damme is een CD&V-bastion. Ik maak me dus geen illusies”, zegt lijsttrekster Van Laecke. “Met twee zetels zal ik heel blij zijn. Dan kunnen we positieve oppositie voeren.”

lees ook