Eternit moet sportterrein met asbest saneren

In Kapelle-op-den-Bos moet Eternit een oude asbeststortplaats saneren, de stortplaats is nu een sportterrein. Er zit 5 keer meer asbest in de grond dan normaal. Volgens OVAM is er evenwel geen gevaar voor de volksgezondheid.

De oude stortplaats van Eternit is nu een sportterrein met een sporthal en enkele voetbalterreinen. Er ligt al een laag van 50 centimeter op het oude asbestterrein. Maar Eternit moet nu ook de rand van het speelterrein aanpakken na een bodemonderzoek van OVAM.

In de grond is 50 milligram asbest per kilo gemeten, dat is 5 keer meer dan toegelaten of aangewezen. Eternit moet nu de grond rond het terrein verharden en ontoegankelijk maken. Dat meldt De Standaard.

"We hadden zelf om een bodemonderzoek gevraagd. En daaruit blijkt nu dat er extra maatregelen worden gevraagd", zegt Roeland Verhille van Eternit. "Het gaat om asbeststof, maar dat mag natuurlijk niet aan de oppervlakte komen. Langs de zijkanten van het sportterrein moeten we daarom de aarde bijkomend afdekken en het stukje grond omheinen. Dat zal dit najaar gebeuren."

Volgens de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM is er geen gevaar voor de volksgezondheid. "Er zijn vandaag geen gezondheidsrisico's. Bij de vaststelling van asbest in de beek in oktober vorig jaar werd aan het bedrijf gevraagd om meteen voorzorgs- en veiligheidsmaatregelen te nemen. Dat hield onder andere in dat Eternit continu metingen moeten uitvoeren, omdat we heel zeker willen zijn dat er zeker geen asbestdeeltjes of asbestpartikels vrijkomen", zegt Jan Verheyen van OVAM.

In maart dit jaar werd een deel van het Sint-Theresiacollege al afgesloten omdat er asbestafval werd gevonden in een bos naast de school. Het ging om draailingen (bouwafval) in de grond waarin asbest zit. Tijdens de zomer zal OVAM de draailingen verwijderen in samenwerking met Eternit.