Janssens: "Beleidsvoorstel, geen verkiezingsstunt"

De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A) ontkent dat zijn voorstel om het geld voor een nieuw voetbalstadion in Antwerpen in kinderopvang en onderwijs te investeren, een verkiezingsstunt is. Daarmee reageert hij op kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Janssens lanceerde zijn voorstel gisteren op de regionale zender ATV. Volgens De Wever gaat het om een idee dat niet is afgetoetst met de meerderheid, een verkiezingsstunt dus. Onzin, reageert Janssens in De ochtend.

"Ik heb in de loop van de afgelopen zes weken een aantal dingen zien gebeuren in Antwerpen. Gehakketak alweer tussen de voetbalclubs aan de ene kant en anderzijds problemen met de capaciteit in het onderwijs. Veel mensen die onzeker zijn of er wel plaats zal zijn voor hun kind. Ik vond dat ik daar iets over moest zeggen. Het is logisch dat een burgemeester zich daar zorgen over maakt en voorstelt hoe we dat kunnen verhelpen."

"Ik denk dat we de voorbije zes jaar zo hard gewerkt hebben aan dat stadion, zonder resultaat, dat het onverstandig zou zijn om dat geld niet te gebruiken voor de zwaarste nood die er in Antwerpen is."

Janssens geeft wel toe dat het idee nog niet is besproken met de meerderheid. "Dat gaan we deze week ook doen", klinkt het. "En wie het er niet mee eens is, mag argumenten gebruiken. Dat is de gewone manier van aan politiek te doen."

"Rare manier van aan politiek te doen"

De reactie van De Wever vindt hij "een rare manier van aan politiek doen. Ik ben bezorgd over wat in de stad aan de gang is en doe een concreet voorstel dat realistisch is, maar ook dringend. Men kan ook gewoon zeggen dat men het er niet mee eens is, daar kan ik mee leven. Maar zeggen dat het een verkiezingsstunt is, is heel goedkoop."

"Dat is een manier van aan politiek doen die we in Antwerpen al lang niet meer gewend zijn, omdat we proberen over de partijen heen samen te werken aan de doelstellingen van de stad. Als ik als burgemeester geen voorstellen mag doen, maak ik me grote zorgen over de sfeer die we in de stad gaan krijgen."

De kritiek verbaast de burgemeester ook een beetje: "Ik had vooral verwacht dat mensen zich zouden afvragen waarom ik niet vroeger ben gekomen met dit goede idee."

lees ook