Juryvoorzitter Moretti krijgt een erelintje

De Italiaanse regisseur Nanni Moretti, voorzitter van de jury in Cannes, is op het festival gedecoreerd tot Commandeur in de Kunsten en Letteren. Hij kreeg zijn lintje van de kersverse Franse minister van Cultuur Aurélie Filippetti.

"U weet dat het Franse publiek veel waardering en liefde heeft voor u en uw oeuvre", zei Filippetti tegen Moretti, die in 2001 in Cannes bekroond werd met de Gouden Palm voor "La stanza del figlio". "We hebben ook respect voor uw engagement en uw liefde voor de cinema".

Ook Moretti zwaaide met lof. "De Fransen gaan genereus om met mijn films. Het is een liefdesgeschiedenis die blijft doorgaan". De 58-jarige Italiaan toonde zich trouwens tevreden met zijn jury in Cannes. "Het is een compacte ploeg, ik prijs me gelukkig".

Polanski presenteert een... reclamespot

De competitiefilm die vandaag met de meeste aandacht ging lopen was "Vous n'avez encore rien vu" van de hoogbejaarde -90!- regisseur Alain Resnais. In 1959 presenteerde Resnais zijn eerste langspeelfilm "Hiroshima mon amour" in Cannes.

Vandaag toonde hij er met "Vous n'avez encore rien vu" een verhaal over een schare acteurs die samenkomen in het huis van een net overleden regisseur. (onze reporter Ruben Nollet kon de film alvast helemaal niet smaken)

De film werd aangekondigd als de testamentfilm van de Franse cineast, maar daar zo ziet hij het zelf niet. "De film heeft geen enkele band met mijn andere werk, ik wil mezelf niet herhalen", zei hij. "Als ik dit verhaal zelf had gezien als een testamentfilm, dan had ik niet eens de moed of de energie gehad om hem te draaien".

Een van de bekendheden die de galavoorstelling van "Vous n'avez encore rien vu" bijwoonde, was Roman Polanski. Eerder op de dag had hij een vernieuwde versie van "Tess" voorgesteld", de eerste film die hij maakte nadat hij in 1977 in opspraak was gekomen wegens een seksschandaal. Hij kwam de film voorstellen samen met Nastassja Kinski, de hoofdrolspeelster met wie hij destijds een relatie had.

Het dak van de projectiezaal waar de vertoning plaatsvond moest vanmorgen trouwens worden hersteld nadat ze was beschadigd door de zware regen aan de Azurenkust.

Vooraf werd nogal druk gedaan over "iets" dat Polanski zou voorstellen. Zijn nieuwste creatie bleek een reclamespot te zijn voor het luxemerk Prada. In het filmpje speelt Ben Kingsley een psychiater die Helena Bonham Carter op visite krijgt. De aandacht van psychiater verschuift al snel van het verhaal van zijn patiënte naar haar elegante outfit. "Ik wou de wereld laten zien dat ik ook een kortfilmpje kan maken", grapte Polanski.