Lummens kartel met N-VA "tegen gevestigde waarden"

De N-VA-afdeling in Lummen gaat in kartel naar de kiezer. Volgens N-VA-woordvoerder Jeroen Overmeer is het "een verhaal van uitdagers tegen gevestigde waarden" en heeft het kartel de steun van de partijtop. Rita Moors zal de lijst van N-VA, Open VLD en Lumineus Lummen trekken.

Na de kritiek van de N-VA op lokale kartels tegen de eigen partij, smeedt de afdeling van Lummen nu zelf een kartel. "Dit is geen onnatuurlijk kartel", zegt woordvoerder Jeroen Overmeer. "Wij vinden kartels van burgemeesters met een grote oppositiepartij niet kunnen. Die zijn alleen bedoeld om de sjerp te behouden."

Overmeer doelt daarmee vooral op de kartels van Open VLD in Mechelen en Tongeren.

Lijsttrekker van het Lummens kartel wordt de 43-jarige voorzitster van N-VA Lummen, Rita Moors (centraal op grote foto). "De kartelformule is besproken door de partijtop. En zij steunen ons."

"Versnippering is nefast"

Hoewel Moors een nieuwkomer is in de Lummense politiek, bruist ze alvast van de ambitie. “Wij willen verandering brengen in 24 jaar coalitie van CD&V-SP.A in Lummen."

De N-VA beschikte over genoeg kandidaten om een eigen lijst in te dienen, maar toch koos Moors voor een kartel. "Versnippering is nefast voor het politieke landschap in Lummen. We zouden op voorhand verloren zijn. Een sterke kartellijst kan wel iets veranderen."

Ook gemeenteraadsleden Michel Vanhoyland (Lumineus Lummen, rechts op grote foto) en An Goijens (Open VLD, links op grote foto) zullen een prominente plaats op de lijst krijgen. Samen met Moors moeten zij het kartel dragen.

Lokaal verhaal en burger centraal

Voor het kiesprogramma richt het kartel haar pijlen op een nieuw duurzaam, sociaal, economisch en ecologisch beleid voor alle Lummenaren. Of een sociaal ecologisch beleid dan niet haaks staat op de partijlijn van N-VA, wil Moors niet gezegd hebben. "Dit is een lokaal verhaal, aangepast op maat van de inwoner."

De burger staat dus centraal in de filosofie van het nieuwe kartel. “In de campagne zal de nadruk liggen op inspraak van alle Lummenaren. Er komt dan ook een opwaardering van de adviesraden."

Een naam voor het kartel wordt de komende weken bekendgemaakt. Dan zullen ook de overige kandidaten op de lijst ingevuld worden. “We streven naar een goede mix van jong en oud vanuit alle deelgemeenten en gehuchten”, benadrukt Moors.

lees ook