NAVO-raketschild gedeeltelijk operationeel

Het raketschild dat de NAVO wil uitbouwen tegen langeafstandsraketten is sinds kort deels operationeel. Dat heeft NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen gisteren op de top in Chicago bekendgemaakt.

Het raketschild moet binnen acht à tien jaar volledig op poten staan. Maar nu al is het deels operationeel, zo kondigde Rasmussen aan op de NAVO-top in Chicago.

De eerste zogenoemde interimcapaciteit bestaat uit een radarinstallatie in Turkije en Amerikaanse schepen met antiraketgeschut op de Middellandse Zee. De knoppen staan in de Duitse NAVO-basis Ramstein.

Volgens Rasmussen is het raketschild een schoolvoorbeeld van "Smart Defence". Zeker met de crisis die op de defensiebudgetten weegt, is het belangrijk dat landen samen doen wat ze niet alleen kunnen, liet de Deense secretaris-generaal verstaan.

Maar het project heeft ook de relaties met Rusland verzuurd. Moskou ziet het raketschild als een bedreiging. Rasmussen herhaalde op de top in Chicago dat het schild niet bedoeld is tegen Rusland, maar "puur defensieve" doelstellingen heeft en Rusland "niets te vrezen" heeft. Moskou blijft er echter bij dat het zich geviseerd voelt. Toeval of niet, de nieuwe Russische president Vladimir Poetin zakte niet af naar Chicago, officieel "wegens agendaproblemen".

Op de top in Chicago kregen overigens meer dan twintig Smart Defence-projecten groen licht. Telkens slaan meerdere bondgenoten te handen in elkaar om via nauwere samenwerking geld te besparen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de gedeelde aankoop van robots die bermbommen kunnen ontmantelen of de gezamenlijke opleiding van helikopterpiloten.