NAVO geeft halfweg 2013 commando aan Afghanen

Afghanistan wordt vanaf midden volgend jaar zelf verantwoordelijk voor de veiligheid in het hele land. Dat is beslist op de NAVO-top in Chicago. Vanaf eind 2014 komt er een ander soort missie in Afghanistan.

Midden volgend jaar worden de Afghaanse politie en het leger verantwoordelijk voor het hele grondgebied. Eind 2014 trekken alle buitenlandse gevechtstroepen uit Afghanistan weg.

Vanaf dan wil de NAVO "een ander soort missie" in Afghanistan. "Trainen, adviseren en bijstaan", dat wordt de inhoud van de nieuwe NAVO-missie. Maar hoe dat alles in de praktijk er moet gaan uitzien, daarover zijn nog geen echte knopen doorgehakt.

De Amerikanen betalen 77 procent van de militaire uitgaven van de NAVO, en dat vindt de Amerikaanse president Barack Obama te veel. Minster van Defensie Pieter De Crem (CD&V) treedt hem bij. "De NAVO is een systeem van gemeenschappelijke defensie: solidariteit tussen de VS en de Europese landen", zegt hij. "We kunnen niet de mond vol hebben over solidariteit zonder daarvan ook de lasten te willen dragen."

Achter de schermen van de NAVO zijn er wrijvingen over de huidige NAVO-missie in het land. Met name Frankrijk wil zijn troepen vervroegd terugtrekken: twee jaar eerder dan eerder binnen de NAVO was afgesproken. "In 2013 blijven er alleen opleiders", bevestigt de Franse president François Hollande.