Nieuwe staatsbon brengt minder op

Wie zich vanaf 4 juni inschrijft voor een nieuwe staatsbon, krijgt hoogstens 3% rente. Dat heeft het Agentschap van de Schuld meegedeeld. In 2011 kon u nog 4,2% rente krijgen. Toen leverde de uitgifte 59 miljoen euro op aan de schatkist.

Met een staatsbon geeft u een bepaald bedrag aan de overheid, dat u na een bepaalde tijd weer terug krijgt. U kan staatsbons kopen van 3 jaar, 5 jaar of 8 jaar. Hoe langer u geld aan de overheid leent, hoe hoger de rente is die u krijgt.

Vanaf 4 juni kunt u nieuwe staatsbons kopen. Die van 5 jaar leveren een brutorente op van 2,25%. Vorig jaar was dat nog 4%. Een staatsbon van 8 jaar levert 3% op, tegenover 4,2% in 2011.

Dat is meer dan u krijgt op een gewoon spaarboekje, maar van de rente  van een staatsbon wordt ook nog een roerende voorheffing van 21% afgehouden. De vijfjarige staatsbon levert eigenlijk maar een rendement van 1,78% op, de achtjarige is netto goed voor 2,37%, zo berekende De Tijd.

Bij de uitgifte van staatsbons in maart haalde de overheid 59 miljoen euro op. Met de staatsbons van eind vorig jaar werd een record van 5,7 miljard euro verzameld.