Robert M. moet 18 jaar de gevangenis in

Op het Nederlandse zedenproces tegen Robert M. is de hoofdverdachte veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. Hij werd ook ter beschikking gesteld van de regering en moet zich laten verplegen. De tweede verdachte en echtgenoot van Robert M. kreeg 6 jaar cel.
Archieffoto persconferentie december 2010.

De 27-jarige Robert M. stond terecht voor het misbruik van 67 kinderen. Zelf had hij bekend 87 kinderen misbruikt te hebben. De man werkte in het kinderdagverblijf het Hofnarretje in Amsterdam. Daar, maar ook bij hem thuis en bij mensen thuis waar hij ging oppassen, heeft hij kinderen misbruikt.

De Nederlandse politie kwam Robert M. op het spoor na een tip uit de Verenigde Staten. Uit Amerikaans onderzoek was gebleken dat een heleboel foto's en filmpjes op het internet met kinderpornografie vermoedelijk in Nederland waren gemaakt.

De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Robert M. tot een gevangenisstraf van 18 jaar, met terbeschikkingstelling en dwangverpleging. De rechter schatte de kans op herhaling van de feiten zeer hoog in.

De tweede verdachte en echtgenoot van Robert M., Richard van O., kreeg 6 jaar cel. Hij werd schuldig bevonden aan het ondersteunen van het misbruik. "Hij heeft zijn echtgenoot geen strobreed in de weg gelegd", sprak de rechter.

Robert M. gooit glas water naar de rechter

Toen de rechter de uitspraak voorlas, gooide Robert M. op een gegeven moment een glas water naar de rechter. Hij deed dat op het moment dat de rechter zei dat M.'s spijtbetuiging en zijn medewerking aan het onderzoek niet voldoende waren voor strafvermindering. Het glas water raakte de rechter niet.

Nadien bleven Robert M. en Richard van O. bij het voorlezen van de uitspraak door de rechter heen roepen. Robert M. zei dat de rechter zijn mond moest houden, waarop laatstgenoemde uiteindelijk zelf zei: "Houdt u uw mond nu?"