Verdeeldheid bij CD&V zet 40 jaar bewind op de helling

Gaat een verdeelde CD&V kopje-onder in de verkiezingsslag in oktober en moeten de christendemocraten, nu boegbeeld Jef Van Eetvelt van het front is verdwenen, voor het eerst in meer dan veertig jaar op zoek naar een medebestuurspartner?

Het wordt in Bornem ongetwijfeld een memorabele verkiezingsstrijd. De jongste zes gemeenteraadsverkiezingen werden met overtuiging gewonnen door CD&V, met boegbeeld Jef Van Eetvelt.

Het heeft de geliefde burgervader 39 jaar lang in de burgemeestersstoel gehouden. Op zijn 73e, halfweg deze bestuurstermijn, gaf Van Eetvelt er de brui aan. Zijn opvolger werd Luc De boeck (foto), werkzaam op het kabinet bij Vlaams minister-president Kris Peeters en kandidaat-burgemeester.

Intern woedde daarover bij CD&V een kleine burgeroorlog met als gevolg dat twee van hun schepenen, Paul De Ost en daarna Werner Meskens, het onverwoestbare CD&V-schip verlieten en onafhankelijken werden. Ze schreven geschiedenis , want na meer dan veertig jaar verloren de christendemocraten de meerderheid en werden ze zelfs genoodzaakt om belangrijke projecten, zoals de uitbreiding van de Cultuurcentrum, Ter Dilft, af te voeren.

“Die twee kunnen het niet verkroppen dat zij geen burgemeester zijn geworden”, stelt de lijsttrekker. Grote vraag is of de Bornemnaar gediend is met dat geruzie en of dit CD&V in Bornem de verkiezingsoverwinning gaat kosten. “We gaan vol vertrouwen naar de verkiezingen, zonder zij die ons de rug toekeerden”, zegt Luc De boeck.

Mee besturen

“De SP.A wil Bornem mee gaan besturen”, luidt het resoluut bij de kopman van de socialisten, Ronny Cuyt, tevens ondervoorzitter van de Antwerpse provincieraad. Cuyt wil zijn droom van "meebesturen" eindelijk in vervulling zien gaan.

“Ik wil dat onze kinderen morgen ook in Bornem kunnen blijven wonen, tegen betaalbare prijzen. Kansen bieden aan kmo’s om zich verder te ontplooien, een halt toeroepen aan de leegloop van de industriezone en oplossingen geven aan het mobiliteitsprobleem”, zegt lijsttrekker Ronny Cuyt.

Groen-Bornem trekt met een eigen lijst naar de kiezer. Lijsttrekker is raadslid Tom Van Bel. “Wij willen de inwoners van Bornem overtuigen dat het ook anders kan”, zeggen de groenen. Die klok luiden ze ook bij de liberalen, waar bedrijfsleider Stefaan De Landtsheer wat uit de wacht wil slepen.

"Cordon sanitaire" doorbroken

Vlaams Belang (jongste verkiezing goed voor 4 zetels) droomt van zetelwinst. “Onze fractie is zes jaar lang, zonder onderbreking, de meest actieve fractie geweest in de gemeenteraad. Het "cordon sanitaire" is hier sinds de barst bij de CD&V-bestuursmeerderheid doorbroken. Wij pleiten voor een kordate aanpak van zwerfvuil in het algemeen en in het Breeven in het bijzonder en camerabewaking op verschillende plaatsen want onze gemeente, pal naast de drukke N16, ontsnapt niet aan het oog van rondtrekkende dievenbendes”, zegt zestiger en lijsttrekker Luk Van Nieuwenhuysen.

Middenstand meer ruimte geven

Ook de N-VA gaat met een aparte lijst de strijd aan. “Wij willen de Bornemse middenstand de ruimte en het initiatief geven waar ze om vraagt en recht op heeft, zonder het milieu uit het oog te verliezen. Wij willen streven naar een opwaardering van de buurtwerking in de deelgemeenten en een aangepast senioren- en gezinsbeleid met onder andere betaalbare woningen in onze gemeente”, zegt N-VA-lijsttrekker Kristof Joos (34).

Advocate Saadet Gülhan (26) staat op de tweede plaats en voorzitter Ivo Van Aken (43) pakt de derde plaats in.

Leo De Nijn

lees ook