Vlaams Belang: "Mechelen mag geen Mekka'len worden"

Vlaams Belang Mechelen lanceert haar precampagne in de aanloop naar 14 oktober. Met een open brief aan de Mechelse moslims en een website, moet de "sluipende invloed" van de islam in Mechelen gestuit worden. "Wij willen dat ze echte Vlamingen worden", aldus lijsttrekker Frank Creyelman.

"Is dat nu zo veel gevraagd? Nee toch? Een groot deel van jullie gemeenschap heeft dat ook begrepen, maar een ander significant en invloedrijk deel niet", luidt een passage uit de open brief, opgesteld door Frank Creyelman. Vlaams Belang wil namelijk dat de moslims in Mechelen "Vlaming worden onder de Vlamingen".

Creyelman hekelt dat de moslimgemeenschap meer en meer impact krijgt op het dagelijkse leven in Mechelen. "Je hebt in elke partij wel iemand met islam-achtergrond. Zowel bij Open VLD en CD&V. SP.A heeft zelfs een schepen (Ali Salmi)."

Website met uitnodiging

"Weet dat geen enkel volk, ook het brave Vlaamse volk niet, zich zijn land, zijn cultuur, zijn eigenheid en zijn identiteit laat afpakken zonder slag of stoot", is een volgende passage in de brief.

Bij lijsttrekker Creyelman is de maat in ieder geval vol. Hij begrijpt de eisen van de islamitische gemeenschap niet. "Gescheiden zwemlessen, grotere moskee, halalvoedsel in scholen, enzovoort. Het zijn stapjes naar steeds meer eisen. Daar mag geen gevolg meer aan gegeven worden."

En dan is er nog de website. De bedoeling van Vlaams Belang is dat de "normale en redelijke" moslim de weg vindt naar "ikwooninvlaanderen.be" en een verklaring, die een variant is van de "Verklaring van afgevaardigden op de seculiere islam-top", ondertekent.

Creyelman hoopt dat de website veel succes zal hebben. Hij wil er dan ook geen ludiek lintje om binden. "Dit is een serieuze uitnodiging aan het adres van de niet-radicale moslim, die veel te weinig van zich laat horen."

Stemmenverlies dreigt

Waar het echt om draait zijn de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober. Vlaams Belang is een heel sterke oppositiepartij met elf zetels. Maar nu N-VA apart een lijst indient, ziet het er naar uit dat Vlaams Belang een aantal raadsleden zal moeten inleveren. "Daar ben ik mij ook bewust van", zegt Creyelman. "Het wordt moeilijk om even goed te doen en nog moeilijker om te winnen."

De Vlaams Belanger wijdt een mogelijk stemmenverlies ook aan de steeds toenemende groep allochtonen. "Wij zijn de partij die zegt wat ze denkt. Dat zal altijd onze sterkte zijn."

lees ook