Wanda wordt grootste bioscoopketen ter wereld

De Chinese groep Wanda neemt de Amerikaanse groep AMC (American Multi-Cinema) over voor 2 miljard euro (2,6 miljard dollar). Daarmee wordt Wanda de grootste bioscoopketen ter wereld.

Wanda is een Chinese groep gespecialiseerd in vrijetijdsbesteding en cultuur. Het bezit zo'n 86 cinemacomplexen met 730 schermen. Daarnaast bezit de groep ook verschillende luxehotels, shoppingcentra, themaparken, kunstcollecties en andere handelszaken in China. Jaarlijks heeft Wanda een omzet van 16 miljard dollar, maar film is slechts een klein deel van de groep.

"Dankzij de overname wordt Wanda een echte globale bioscoopeigenaar in de wereld met twee grote bioscoopmarkten waar we actief zijn", zegt Wang Jianlin, voorzitter van de groep.

"Er is nooit een meer opportuun moment geweest om de enthousiaste steun van onze nieuwe eigenaars te verwelkomen", zegt Gerry Lopez, CEO van AMC (op foto links).

De bioscoopmarkt in China groeit zeer snel de laatste tijd, terwijl die in Amerika terugvalt. China heeft momenteel 9.200 bioscoopschermen maar elke week komen er gemiddeld 8 schermen bij. De sterke groei is vooral te danken aan de snel groeiende middenklasse die regelmatig naar de film gaan.

De Amerikaanse groep AMC heeft een 5.000-tal bioscopen in de Verenigde Staten en Canada. De laatste jaren maakt de groep veel verlies door de slabakkende economie. De overnamegesprekken tussen beide groepen waren al in juli 2010 gestart, maar de gesprekken vlotten niet omdat ze het niet eens raakten over de overnameprijs.