Zelfmoordaanslag in Jemen maakt tientallen doden

In Sanaa, hoofdstad van Jemen, heeft een zelfmoordaanslag tientallen doden geëist, allemaal soldaten. Dat melden politiebronnen. Het is niet duidelijk hoeveel slachtoffers gevallen zijn. Sommige bronnen spreken van 38 doden, anderen van 96. Er zijn ook een 300-tal gewonden. De aanslag is opgeëist door Al Qaeda.

Een man die zich had gekleed in een legeruniform, begaf zich onder de soldaten op het al-Sabeenplein waar de voorbereidingen aan de gang waren voor een parade op de nationale feestdag morgen. Dan wordt de eenmaking tussen Noord- en Zuid-Jemen gevierd, nu 22 jaar geleden.

Het is de eerste aanslag in Jemen van zo'n grote omvang sinds president Abd Rabbo Mansour Hadi benoemd werd na verkiezingen in februari. Bij zijn benoeming noemde hij de strijd tegen Al Qaeda een van zijn prioriteiten.

Al Qaeda controleert enkele steden in het zuiden van het land. Sinds 12 mei heeft Hadi het leger de opdracht gegeven om de steden opnieuw te veroveren. Het offensief heeft al 213 doden geëist, onder wie 147 Al Qaeda-strijders.

Inmiddels heeft het terreurnetwerk de aanslag in Sanaa opgeëist. Naar eigen zeggen was het de bedoeling om de minister van Defensie te treffen, die zijn soldaten zou komen toespreken.