“Deinze 210.000 euro kwijt aan ongebruikte plannen stadhuis”

De Deinse meerderheidspartijen CD&V en Open VLD maken volgens de oppositie geen al te beste beurt met het oog op de verkiezingen. Onlangs werd duidelijk dat de stad 210.000 euro moet betalen aan een architectenbureau voor de renovatieplannen van het stadhuis. En dat terwijl er ondertussen besloten is een nieuw stadhuis te bouwen. Verloren geld dus, vindt Freija Dhondt (SP.A). Volgens burgemeester Jan Vermeulen (CD&V) hebben de plannen ook hun waarde.

Hoe het begon: in de jaren 90 nam de stad een architectenbureau in de arm om de plannen voor de renovatie van het stadshuis te tekenen. In 2000 kregen die plannen ook groen licht, al bleef het bij een voorontwerp. Daarna gebeurde er een hele tijd niets meer, tot de huidige meerderheid van CD&V en Open VLD besliste een volledig nieuw stadhuis, genaamd het 'AC Leiespiegel' te bouwen. Daardoor moet het bestuur nu 210.000 euro aan studiewerk betalen zonder dat er een steen is verlegd.

Burgemeester Vermeulen ontkent dat het studiewerk zinloos is aangezien sommige onderdelen van de tekeningen en studies wel gebruikt zijn. “Bovendien hebben de architecten duidelijk gemaakt dat een ondergrondse parking op de Markt niet haalbaar is: dankzij hun werk konden we op dat vlak de knoop doorhakken. Het is ook op basis van deze plannen dat we besloten hebben een nieuw administratief centrum te bouwen. Het is niet omdat we de plannen niet volgen, dat die dus geen waarde zouden hebben."

"Geen totaalvisie"

De architectenstudie is volgens de oppositie wel volledig overbodig. "Door het gebrek aan visie van deze meerderheid is de belastingbetaler nu opgezadeld met een zinloze uitgave", zegt Freija Dhondt (SP.A).

"Bovendien is het probleem van het 'gat' in de Markt en de herbestemming van het huidige stadhuis, waarvan de gevel beschermd is, nu nog altijd niet opgelost. Er was en is helemaal geen totaalvisie. Het lijkt me alleszins geen goeie reclame voor beide partijen met het oog op de verkiezingen.”

lees ook