"Een van twee verdachten schuldig aan moord"

Een rechtbank in het Zuid-Afrikaanse stadje Ventersdorp heeft een zwarte landarbeider schuldig bevonden aan moord op de racistische militieleider Eugene Terreblanche, in 2010. Zijn kompaan, die minderjarig was op het moment van de feiten, gaat vrijuit.

De twee werkten op het landbouwbedrijf van Terreblanche en werden ervan beschuldigd dat ze de leider van de extreemrechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB) hadden doodgeslagen na een ruzie over hun salaris.

De rechtbank veroordeelt Chris Mahlangu (29) nu voor moord. De tweede beschuldigde, die 15 jaar was op het moment van de feiten, is vrijgesproken voor de moord, maar wel veroordeeld voor inbraak.

De zaak blijft de gemoederen beroeren en wakkert de raciale spanningen in Ventersdorp aan. Leden van de AWB hebben betoogd in de rechtszaal en kwamen oog in oog te staan met aanhangers van de beschuldigden. De politie moest beide groepen uit elkaar houden.

Eugène Terreblanche was de leider van de extreemrechtse en racistische Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB), die zich tot doel had gesteld om de suprematie van de blanken in Zuid-Afrika te bewaren.

De AWB werd achterhaald door de feiten toen  Frederik-Willem De Klerk, de laatste blanke president van Zuid-Afrika, een akkoord sloot met het African National Congress van Nelson Mandela. Dat leidde uiteindelijk tot het einde van het racistische blanke minderheidsbewind in het land.

De militie van Terreblanche haalde in de jaren 90 geregeld het nieuws met bloedige acties tegen zwarten. Daarbij vielen tientallen doden. Zelf verdween Terreblanche in 2001 voor enkele jaren in de cel wegens moordpoging op een zwarte werknemer van hem.