"Griekenland niet uit de euro met ons"

Griekenland zal binnen de euro blijven als Syriza volgende maand de vervroegde parlementsverkiezingen wint. Dat heeft Alexis Tsipras gezegd, de jonge en populaire leider van de extreemlinkse partij.

"Onze verkiezing betekent niet dat wij uit de euro zullen stappen", zei Tsipras in Berlijn. "Integendeel, wij zullen de euro behouden. Volgens mij betekent een afwijzen van het besparingsplan geen uitstap uit de eurozone."

Tsipras roept Frankrijk en Duitsland op om "uit solidariteit met het Griekse volk de besparingspolitiek een halt toe te roepen".

"We zullen proberen om gemeenschappelijke oplossingen te vinden op Europees niveau", zegt hij nog. "We zijn ervan overtuigd dat we dat kunnen. We hopen op grote veranderingen in de Frans-Duitse as na de verkiezing van de Franse president François Hollande."

Tsipras en zijn Syriza hebben op 6 mei een verrassende electorale zege geboekt. Syriza is nu de op een na grootste partij in Athene, na de rechtse Nea Dimokratia van Antonis Samaras. Volgens de peilingen wordt Syriza volgende maand mogelijk de grootste Griekse partij, waardoor de extreemlinkse partij mogelijk aan zet komt bij de vorming van een nieuwe Griekse regering.

De gebeurtenissen in Griekenland en de opkomst van Syriza worden met argusogen gevolgd vanuit Brussel en Berlijn. Vooral de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft er tot nu toe altijd op gehamerd dat Athene een loodzwaar besparingsplan moet uitvoeren om aan vers geld van Europa en het IMF te raken.

Door die besparingen echter wordt de Griekse koopkracht zwaar aangetast, verliezen veel mensen hun baan en wordt er zwaar bezuinigd op de pensioenen. Mogelijk stemmen nogal wat Grieken nu op Syriza om hun afkeuring over de opgelegde besparingen te laten blijken. 

Bovendien lijkt de positie van Merkel in Europa wat verzwakt na een kiesnederlaag van haar christendemocratische CDU in Noordrijn-Westfalen en nu Parijs met François Hollande een iets linksere koers lijkt te gaan varen.