"Laf om bloed van Ronald Reagan te veilen"

In de Verenigde Staten is ophef ontstaan omdat een buisje wordt geveild dat het bloed zou bevatten van ex-president Ronald Reagan. De stichting ter nagedachtenis van Reagan wil de veiling verbieden.
Onder de medische fiche ziet u het buisje met bloed van de ex-acteur en ex-president.

Wie wil bieden op het bloed van Ronald Reagan, kan terecht op de Britse veilingsite PFC Auctions. Dinsdagochtend was al meer dan 6.000 pond geboden.

De man die het buisje verkoopt, is niet bekend. Hij wou het bloed naar verluidt eerst slijten bij de nationale archieven in de VS, maar daar toonden ze geen interesse.

In 1981 raakte Ronald Reagan, toen pas president, gewond toen John Hinckley jr. op hem vuurde. Hinckley jr. zei dat hij met zijn aanslag indruk wou maken op de actrice Jodie Foster. Hij werd ontoerekeningsvatbaar verklaard. Hinckley jr. zit vandaag nog altijd in een psychiatrische instelling.

Reagan werd naar het George Washington-ziekenhuis gebracht in Washington D.C., hij had een geperforeerde long en interne bloedingen. In het ziekenhuis werkte volgens de begeleidende brief de moeder van de man die het buisje nu wil veilen.

Reagan overleefde de aanslag en was president tot eind 1988. In 2004 overleed hij op 93-jarige leeftijd aan de ziekte van Alzheimer. Ter nagedachtenis van de ex-auteur die president werd, werd de stichting Ronald Reagan Presidential Foundation opgericht. Daar reageren ze furieus op de veiling van het bloed.

"Als dit klopt, is het een laffe daad. We zullen dit op elke mogelijke manier proberen tegen te houden", zegt John Heubusch, topman van de stichting. "We zullen het ziekenhuis vragen om te onderzoeken hoe dit is kunnen gebeuren."