"Probleem is niet macht, maar machtsconcentratie"

Johan Vande Lanotte (SP.A), en bij uitbreiding zijn partij, heeft heel veel macht in Oostende. Daar zijn Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen en Bart Tommelein van coalitiepartij Open VLD het over eens in "De ochtend". Ze reageerden daar op het boek "De keizer van Oostende".

In het boek wordt Vande Lanotte beschreven als een centrale machtsfiguur in Oostende die wel heel erg veel van de beslissingen naar zich toe trekt en zijn contacten met het bedrijfsleven te nauw zou verweven met de politiek.

Tommelein (foto links), die in Oostende mee in de meerderheid zit, bevestigt dat Vande Lanotte een machtig man is in de kuststad. Maar dat geldt eigenlijk bij uitbreiding voor de hele SP.A, klinkt het. De socialisten hebben immers een volstrekte meerderheid in Oostende. "De SP.A heeft ontzettend veel macht in Oostende, dat is niet nieuw, iedereen weet dat."

Niet die macht is volgens Wouter De Vriendt het probleem, maar wel de concentratie van de macht in één persoon. "Als politicus heb je macht nodig om de samenleving te veranderen. Het probleem zit hem in die machtsconcentratie, gebundeld in één persoon. Ik denk dat er niemand in Oostende rondloopt die zoveel kennis en contacten bundelt in één persoon als Vande Lanotte. Het probleem is dat die macht niet gebalanceerd is en onvoldoende gecontroleerd wordt."

"Er is een deontologisch probleem"

Volgens De Vriendt (foto links) is Vande Lanotte juridisch helemaal niets te verwijten, maar zijn er wel deontologische fouten gemaakt. Hij verwijst dan vooral naar de beschuldiging dat Vande Lanotte "te diep verstrengeld zit in het bedrijfsleven".

"Als politicus dien je het algemene belang, maar als iemand die actief is in het bedrijfsleven verdedig je een particulier, soms zelf persoonlijk belang. Ondernemers streven een winstmaximalisatie na en het kan gebeuren dat dat in conflict komt het het algemeen belang." Groen stelt dan ook voor om  een decumulatie te lanceren en "stappen te zetten in een betere deontologie".

"Als wij het vertrouwen krijgen van de kiezer om deel uit te maken van het bestuur, zullen wij onze gemeenteraadsleden een zeer strenge deontologie opleggen. We moeten naar een algemene decumul en een soort ontluizingsperiode. Als politici opstappen uit hun mandaat, is het goed dat ze een tijdje wegblijven uit het bedrijfsleven."

Tommelein kan zich niet achter dat voorstel scharen, maar is wel rotsvast van plan om de "absolute macht van de SP.A in Oostende te breken" op 14 oktober.

"Vande Lanotte vroeg niet om zomaar te tekenen"

In "De keizer van Oostende" staat onder meer dat het ministerieel besluit over de bouw- en exploitatievergunning voor een windmolenpark op zee aan de nv Norther niet door minister van Noordzee Vande Lanotte getekend werd, maar "in opdracht" door staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH). Hij benadrukt nu dat alle normale procedures doorlopen zijn.

Dat minister Vande Lanotte hem gevraagd zou hebben zomaar te tekenen, is manifest onjuist, zegt zijn woordvoerster. "Het gebruik van de term "in opdracht" is doodnormaal als je tekent terwijl je niet de bevoegde minister bent."

"Vande Lanotte heeft het dossier aan ons doorgegeven om belangenvermenging te vermijden en transparant te werken", aldus het kabinet-Wathelet. "Wij hebben dat hele dossier laten analyseren door de administratie, zoals dat steeds gebeurt. En op basis daarvan hebben we dan beslist."

lees ook