"Varkens slachten in woonomgeving niet van deze tijd"

Varkensslachthuis De Lokery verhuist midden 2014 van de Oost-Vlaamse stad Lokeren naar Oevel, een deelgemeente van Westerlo, in de Antwerpse Kempen. Dat is het resultaat van een overeenkomst tussen de uitbaters van het slachthuis en het stadsbestuur, zo meldt de stad Lokeren.

De Lokery wilde zijn slachtcapaciteit verdubbelen tot 1 miljoen varkens per jaar, maar het stadsbestuur was van oordeel dat een slachthuis met wekelijks 20.000 slachtingen in een woonomgeving "onverantwoord" en "niet meer van deze tijd" is. Er was ook heel wat protest van buurtbewoners.

De stad Lokeren wil de huidige bestemming van het terrein ("slachthuiszone") omvormen tot woonzone. De site zal tegen 31 december van dit jaar openbaar verkocht worden: minimaal aan 4,5 miljoen euro voor de slachthuiszone en 436.00 euro voor enkele reststukken.