"Vergoeding BHV-terugkeer is een indianenverhaal"

CD&V-Kamerfractieleider Raf Terwingen ontkent dat zijn partij de reiskosten zal terugbetalen van parlementsleden die voor de BHV-stemming uit vakantie moeten terugkeren. Dat stond onder meer in De Standaard. "Eén groot indianenverhaal", zegt Terwingen in "De ochtend".

De stemming in de Kamer over de splitsing van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde moet normaal gebeuren voor 21 juli, wanneer het zomerreces ingaat. Maar de vrees bestaat dat er vertraging zal zijn.

En dus hebben de SP.A, Groen, Open VLD en CD&V hun parlementsleden gevraagd om eind juli en begin augustus geen vakantie te nemen, zodat de stemming kan doorgaan. Bij CD&V zouden de Kamerleden die al een reis geboekt hebben, een vergoeding krijgen voor de kosten van de extra verplaatsingen, stond gisteren te lezen in de Coreliokranten.

Daar is niets van aan, zegt fractieleider Raf Terwingen vandaag in "De ochtend" op Radio 1. "Wij hebben al maanden geleden onze leden gevraagd om geen reis te boeken, om zo net te vermijden dat men zou moeten terugkeren."

Iedereen is ruim op voorhand op de hoogte gebracht en er zal dus geen terugbetaling zijn, aldus Terwingen, die spreekt van "één groot indianenverhaal" en "een tsunami van valse berichten".

De CD&V'er meent dat het foute bericht ontstaan is nadat hij aan een journalist verteld had dat zijn reis in 2007 was terugbetaald. Terwingen moest toen plots terugkeren uit vakantie om Herman Van Rompuy (CD&V) mee aan te stellen tot Kamervoorzitter.

"Dat was een heel andere situatie", zegt Terwingen. "Die stemming was toen geheel onvoorzien. Het ging om een uitzonderingsmaatregel. Net daarom hebben we nu gezegd: boek geen reizen."