"Wereldwijd zijn 75 miljoen jongeren werkloos"

Wereldwijd zijn ongeveer 75 miljoen jongeren tussen 15 en 24 werkloos. Dat blijkt uit een schatting van de Internationale Arbeidersorganisatie (IAO). De organisatie verwacht niet meteen beterschap en waarschuwt voor een "verloren generatie".

Het cijfer van 75 miljoen komt overeen met 12,7 procent van de jongeren tussen 15 en 24 die op zoek zijn naar een job. In vergelijking met 2007 zijn er 4 miljoen werkloze jongeren bijgekomen. De IAO meent dat er voor 2016 geen daling zal komen. De huidige economische crisis speelt daarbij een belangrijke rol, zegt directeur Rudi Delarue.

De regio's met de hoogste jeugdwerkloosheidscijfers zijn Noord-Afrika (27,9 procent) en het Midden-Oosten (26,5 procent), waar de Arabische Lente tot een stijging van 5 procent leidde. Maar ook In de Europese Unie ligt het aantal jonge werklozen erg hoog, op ongeveer 18 procent.

Veel jongeren raken wereldwijd ontmoedigd door de hoge werkloosheid en besluiten hun zoektocht naar een baan te staken of langer in het onderwijssysteem te blijven. Wanneer die jongeren met vertraging hun kans willen wagen op de arbeidsmarkt, wordt het nog moeilijker om werk te vinden, zo stelt de IAO, die waarschuwt voor een "verloren generatie".

En dus stelt de organisatie maatregelen voor. Het macro-economische beleid en het groeibeleid moeten zich richten op het scheppen van werkgelegenheid en het investeren in jongerentewerkstelling, luidt het. Ook moet de kwaliteit van het werk verbeteren en moeten de maatregelen voor een actief arbeidsmarktbeleid worden aangepast aan de specifieke noden van landen en regio's.

Ook belangrijk zijn samenwerkingen tussen regeringen, werkgeversorganisaties, vakbonden en andere organisaties om de realisatie van waardige werkgelegenheid voor jongeren concreet te maken, besluit de IAO.