Aanhoudend protest in Montréal

In Montréal, in de Canadese provincie Québec, hebben studenten afgelopen nacht voor de 28ste keer betoogd tegen de beslissing van de regering om het studiegeld aan de universiteiten te verhogen. Het is het grootste protest in Québec sinds de jaren '70.

Aanvankelijk protesteerden studenten tegen de verhoging van het collegegeld. Maar nu is het protest uitgebreid met veel gewone burgers, nu de regering van Québec een nieuwe wet goedkeurde met daarin strenge voorwaarden om te betogen. Zo streng dat betogen feitelijk illegaal werd.

Zo zijn er monsterboetes voor het blokkeren van een universiteit en voor mensen die hun gezicht bedekken. Protesten waar meer dan 50 mensen naartoekomen moeten op voorhand een streng "veiligheidsdossier" indienen bij de politie.

Studenten, maar ook juristen en vakbonden zijn woest over dit pakket aan maatregelen. Ze vinden het een inbreuk op de vrije meningsuiting en noemen de regels een oorlogsverklaring. Ook steeds meer burgers sluiten zich bij het protest aan.

Afgelopen nacht verliep de betoging in het centrum van Montréal nog redelijk vredig, maar het voorbije weken liepen de nachtelijke betogingen geregeld uit op zwaar geweld.

Studenten willen dat de wetten weer worden afgeschaft "voordat er doden vallen. Niemand wil toch dat het zo ver komt?", klinkt het.

De burgemeester wil nu eerst dat het betogersgeweld stopt voor hij eventueel met de studenten wil praten. "Ik vraag aan de studenten om te beletten dat relschoppers infiltreren bij de betogingen en zo onze handelaars schade toebrengen en de reputatie van Montréal beschadigen", vertelt burgemeester Gerald Tremblay.