Aantal verkeersdoden afgelopen jaar weer gestegen

Afgelopen jaar is het aantal verkeersdoden in België weer gestegen. De voorbije 10 jaar daalde het aantal nochtans. Een van de belangrijkste factoren blijven overdreven snelheid, alcohol en geen gordel dragen. In Gent vindt vandaag het tiende Vlaamse Congres Verkeersveiligheid plaats.

Volgens de Verkeersveiligheidsbarometer steeg het aantal verkeersdoden in België vorig jaar met 3,8 procent, er kwamen 770 mensen om het leven in het verkeer. Tussen 2001 en 2010 halveerde het aantal verkeersdoden nochtans.

Onaangepaste snelheid, alcohol en geen gordel dragen zijn de meest voorkomende oorzaken van ongevallen. 3 procent van de automobilisten heeft nog altijd een glaasje te veel op. En maar 50 procent draagt op de achterbank een gordel.

Op het congres in Gent wil men de problematiek op verschillende sporen aanpakken. “Enerzijds door mensen te gaan sensibiliseren door ook in de rijopleiding aandacht te hebben voor de grote risico’s”, zegt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

“En daarnaast de aandacht vestigen op infrastructurele maatregelen zoals snelheidsremmers. Ook het aantal toegenomen politiecontroles en de flitspalen verdient onze aandacht.”