ACV blijft de grootste bij sociale verkiezingen

De christelijke vakbond ACV blijft de grootste bij de sociale verkiezingen. Dat blijkt uit de eerste resultaten van de verkiezingen. De liberale vakbond ACLVB is de enige vakbond die er bij de sociale verkiezingen op vooruitgaat.

De christelijke vakbond verliest een beetje maar blijft wel de grootste in Vlaanderen, Wallonië en Brussel met meer dan de helft van de stemmen voor de ondernemingsraad. De socialistische vakbond volgt met ruim 35 procent van de stemmen. Dat is ook iets minder dan vorige keer.

Enkel de liberale vakbond scoort beter dan bij de sociale verkiezingen van 4 jaar geleden, de vakbond krijgt 11 procent van de stemmen.

Ook bij de verkiezingen voor de comités voor preventie en bescherming op het werk liggen de percentages in dezelfde lijn. Hier vindt u de voorlopige resultaten.

7 op de 10 van de werknemers die konden stemmen bij de sociale verkiezingen hebben een stem uitgebracht. 799.705 kiezers hebben een stem uitgebracht voor de ondernemingsraden en 883.976 hebben deelgenomen aan de verkiezingen voor de comités. Bij de kandidaten en verkozenen zijn meer vrouwen dan vorige keer.

"Blij met kaap van 10%"

Het ACLVB is trots op de behaalde score. " Ik denk dat we een historisch resultaat hebben neergezet", zegt voorzitter Jan Vercamst. "Als je rekening houdt met het feit dat we in 32 procent van de bedrijven lijsten hebben ingediend, betekent dit toch dat we een gemiddelde hebben van 20 procent van de stemmen in die bedrijven waar we kandidaten hadden."

Het ABVV is blij met de goede score in de social profit sector. En het ACV is trots op de vrouwelijke verkozenen in de comités. Er werden ruim 40 procent vrouwen van de christelijke vakbond verkozen, een recordscore.