Bookmakers geloven niet in finaleplaats van Iris

Hoewel de meeste deelnemers al een week in Bakoe vertoeven, gaat het Songfestival pas vandaag echt van start met de eerste halve finale. De bookmakers zetten vooral in op Rusland, Roemenië en IJsland. De Belgische Iris verwachten ze echter in de onderste regionen van het scorebord.

Tijdens de eerste halve finale stoten 10 van de 18 deelnemers door. Er wordt blijkbaar veel ingezet op onder meer Rusland, Roemenië en IJsland. Rusland stuurt Boeranovskije Baboesjki of de zes "oma's" die al meermaals in de pers kwamen.

De oude dametjes leven zich op het podium uit zoals ze zelf willen. Ze bakken ook koekjes met een traditionele oven. Voor hen is winnen -naar eigen zeggen- niet belangrijk. "Party for everybody" zingen ze in het Udmurt en in het Engels. "Vooral dat ene Engelse zinnetje werkt aanstekelijk", verwoordt Raf Van Bedts van Eurosong.be het.

Ook IJsland maakt veel kans. "Dat nummer staat gewoon als een huis", luidt het. Greta Salóme & Jónsi zingen "Never forget". De act is stijlvol (met ijslandschappen als decor en strakke kostuums) en Greta steelt de show met haar viool.

Roemenië probeert het met het zomers klinkende "Zaleilah" van Mandinga. Zangeres Elena werd onlangs nog op wiwibloggs tot meest sexy deelnemer van het Songfestival verkozen.

"Goede stem maar geen kippenvel bij nummer"

Wie de minste kansen bij de bookmakers krijgen, zijn Montenegro en San Marino. Montenegro pakt op het podium uit met het paard van Troje waaruit niets tevoorschijn komt en dat een ezel blijkt te zijn. De hele act wordt als rommelig omschreven. Montenegro heeft bovendien de pech als eerste aan de halve finale te moeten beginnen. Niet meteen een plaats die bij het sms'ende publiek bijblijft.

Bij San Marino zingt Valentina Monetta vrolijk over "Facebook". Niemand minder dan vaste Songfestivaltekstschrijver Ralph Siegel (1982 - Nicole - "Ein bischen Friede") zit achter het nummer. Vocaal blijkt Valentina wel sterk te staan, maar het nummer zelf zou maar mager uitvallen.

Ook de meningen over onze eigen kandidate Iris lopen uiteen. De bookmakers schatten dat ze met "Would you?" niet zal doorstoten. De reacties van Songfestivalfans op eurovison.tv zijn dan weer lovend over de stem van Iris, maar een aantal mensen blijkt geen "kippenvel" van het nummer te krijgen.

De eerste halve finale van het Songfestival in Bakoe wordt vanaf 21 uur uitgezonden op Eén. De show wordt voorafgegaan door een special met omroepster Eva Daeleman die terugblikt op de voorbereidingen van de Belgische kandidate. Deredactie.be volgt de halve finale op de voet met een verslag, fotoreeks en de optredens van álle kandidaten.