De Lijn belooft meer personeel voor defecte bussen

De directie van De Lijn heeft extra personeel beloofd voor het onderhoud van de bussen in de stelplaatsen in Dilbeek en Meerbeke. Na het overleg hebben de vakbonden beslist om morgen opnieuw aan de slag te gaan.

Deze morgen brak een spontane staking uit bij De Lijn in het Pajottenland. De vakbonden zijn boos omdat de bussen te weinig onderhouden zijn. "Gisteren stelde een chauffeur vast dat hij rondreed met een bus waarvan het keuringsbewijs al 5 dagen verstreken was. Hij was op baan met de reizigers. Pas later op de dag werd de bus vervangen. Dat was de druppel die de emmer deed overlopen", zegt Geert Witterzeel van ACV.

"De bussen zijn sterk verouderd en de technische diensten kunnen het werk niet aan om de defecten tijdig te herstellen", zegt Witterzeel ook. De vakbonden zeggen dat het onveilig is om reizigers te vervoeren met de bussen.

De vakbonden en de directie hebben overleg gepleegd. De directie belooft extra personeel. Vanaf volgende week komen er twee uitzendkrachten bij voor het onderhoud van de bussen. En de directie is ook bereid om het tekort aan mecaniciens in heel Vlaams-Brabant onder de loep te nemen. Daarover plant de directie later deze week een vergadering op de hoofdzetel in Mechelen.

In afwachting komt er een einde aan de spontane staking in het Pajottenland. Vanaf morgen moeten de bussen opnieuw normaal rijden.

Door de actie is er heel wat hinder voor de reizigers die de bus nemen in de regio van Dilbeek en het Pajottenland. Minder dan de helft van de bussen rijdt. Meer informatie over de hinder staat op delijn.be.