Europa wil duidelijkheid over bonus Dehaene

Oud-premier en Europees parlementslid Jean-Luc Dehaene (CD&V) heeft aan de voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz uitleg gegeven over zijn zogenoemde "bierbonus". Dat zijn aandelenopties die Dehaene kreeg van AB InBev, maar waar hij het parlement niet over ingelicht zou hebben.

Europarlementsleden moeten volgens een nieuwe gedragscode een inkomstenverklaring invullen en die aanpassen als dat nodig is. Toen Dehaene opstapte als voorzitter van AB InBev, zou hij een bonus ontvangen hebben van 3 miljoen euro, maar het Europees Parlement weet van niets.

Toen het nieuws uitlekte, verklaarde Dehaene dat zijn verklaring strookt met de vereisten van de nieuwe gedragscode van het Europees Parlement, maar dat hij zijn verklaring zou aanpassen als dat nodig moest zijn.

Parlementsvoorzitter Schulz heeft Dehaene dinsdag in Straatsburg over de kwestie gehoord en maakt de zaak nu over aan het raadgevend comité van het parlement. In het raadgevend comité zitten vijf volksvertegenwoordigers die moeten waken over de juiste toepassing van de gedragscode.

Dat comité heeft nu een maand de tijd om het dossier van Dehaene te bekijken. Als blijkt dat hij moedwillig de gedragscode niet heeft nageleefd, kan hij een sanctie krijgen. Dat kan gaan van een berisping tot zelfs zijn ontslag.

Aan persbureau Belga vertelt Dehaene dat de doorverwijzing naar het raadgevend comité is gebeurd in overleg met Schulz. Het is de eerste doorverwijzing sinds de nieuwe gedragscode van kracht is. Daarom is dit  het volgens Dehaene "dit de beste manier om te weten te komen hoe de gedragscode moet worden geïnterpreteerd en jurisprudentie op te bouwen".