Gennez: "Ik ben helemaal niet rancuneus"

Ex-SP.A-voorzitster Caroline Gennez geeft toe dat ze graag minister geworden was in de regering-Di Rupo. "Maar mijn engagement is belangrijker dan mijn functie."

In september 2011 sluiten acht partijen het akkoord over de zesde staatshervorming. Voor de SP.A heeft Caroline Gennez, op dat moment vier jaar voorzitster, dat akkoord mee onderhandeld. Ze vindt het tijd om de fakkel door te geven aan Bruno Tobback.

Zelf zegt ze dan dat ze wel zin heeft in een "toffe ministerpost". Maar als de regering in december de eed aflegt, staat Gennez niet bij de koning op het bordes. De ex-voorzitster legt zichzelf een mediastilte op. Gisteravond doorbrak Gennez die stilte in "Reyers laat" op Canvas.

Gennez geeft toe dat het stak. "Het zou hypocriet zijn om dat te ontkennen. Ik ben altijd meer een doener geweest dan een strateeg. Ik had graag het akkoord dat ik mee heb onderhandeld ook mee uitgevoerd."

"Ik heb niet echt uitleg gekregen van Bruno Tobback, dat hoeft ook niet. Maar ik ben niet rancuneus. Voor hem was dat ook geen gemakkelijke beslissing en hij zal wel zijn redenen hebben. Ik heb me wel afgevraagd of politiek wel mijn ding is. Maar er zijn ook politici nodig die vanuit de luwte dingen in beweging zetten. Mijn engagement is belangrijker dan mijn functie."