Het STAM valt twee keer in de MuseumPrijzen

Het STAM, het Hortamuseum en het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum zijn de winnaars van de MuseumPrijzen 2012. Aan de prijzen, die een Vlaams, Brussels en Waals museum bekronen, is telkens een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Publieksvernieuwing en publieksbetrokkenheid vormen de hoekstenen van de prijzen.
Het STAM in Gent.

De jury looft de consequente manier waarop het Hortamuseum in Sint-Gillis al meer dan 20 jaar het patrimonium van Victor Horta verdedigt en minutieus restaureert. "De aankoop van het aanpalende huis van Jules Brunfaut voor het onthaal van de bezoekers, met een cafetaria, een tentoonstellingszaal, plaats voor kantoren en voor het unieke archief en de imposante bibliotheek, zal een stimulans geven aan de groeiende publiekswerking", luidt het.

Als Vlaams museum werd het STAM in Gent uitgekozen. "Het museum heeft een echte voorbeeldfunctie en andere toekomstige stadsmusea laten er zich graag door inspireren. Het is niet enkel een museum over de stad, maar in de eerste plaats een museum van en voor de stad. Als stadsmuseum kijken de medewerkers zowel naar het verleden, het heden als naar de toekomst. Kunst, erfgoed en urbanisme gaan er hand in hand. Het STAM heeft een duidelijke identiteit en een helder en herkenbaar verhaal", vindt de jury.

Het Internationaal Carnaval- en Maskermuseum uit Binche wordt omschreven als uniek in Europa. "Het museum bestaat al sinds het einde van de 19e eeuw. Sinds 1975 groeide de organisatie van een bescheiden instelling naar een modern museum met meer dan 30.000 stukken, bijna 9.000 kostuums en een open blik op de buitenwereld. Het erfgoed komt allang niet meer uit Binche alleen maar uit vele landen, zoals Oostenrijk, Duitsland, Nigeria, Burkina Faso, Japan en Nepal", stelt het juryrapport.

PublieksPrijzen en Prijzen van de KinderJury

Naast de "gewone" MuseumPrijzen werd er per regio ook nog een PublieksPrijs (2.500 euro) uitgereikt. Voor Brussel valt het Magritte Museum in de prijzen. Voor Vlaanderen was er een nek-aan-nekrace tussen het STAM en het MAS, uiteindelijk verkoos het grote publiek toch het STAM. In Wallonië kwam het Musée Gaumais uit Virton, met erfgoed van de Gaume, uit de bus.

Ook de kinderen hadden hun zeg met de Prijs van de KinderJury. Die prijs bekroont het meest kindvriendelijke museum, opnieuw in elk van de drie regio's. Het Art & Marges Museum in Brussel sprong eruit. Het centrum vertegenwoordigt artiesten die in het officiële circuit geen plaats vinden.

Voor Vlaanderen pikten de kinderen De wereld van Kina in Gent eruit. De wereld van Kina is een natuurmuseum voor kinderen en jongeren. In Wallonië wint het Musée Royal de Mariemont in Morlanwelz. Het museum tussen de ruïnes van het paleis van Karel van Lotharingen bevat een verzameling getuigen van de klassieke culturen (Rome, Griekenland en Egypte), Aziatische kunst, Doorniks porselein en archeologische vondsten uit Henegouwen.