Italiaanse comedian schudt politiek Italië wakker

In Italië heeft de populaire comedian Beppe Grillo bij de tweede ronde van de lokale verkiezingen enkele belangrijke overwinningen geboekt op verschillende plaatsen in het land. Zijn partij “Movimento 5 Stelle “ wint de laatste jaren almaar aan populariteit.

Federico Pizzarotti, een van de kandidaten op de lijst van Movimento 5 Stelle, haalde in Parma 60 procent van de stemmen in de strijd om de burgemeestertitel. Ook in een aantal kleinere steden haalde de partij een goede score.

De partij gaat al jaren de strijd aan tegen de euro en corrupte Italiaanse politici. Nu ook Italië het slachtoffer is geworden van de eurocrisis, wordt de aanhang van de partij steeds groter.

Wat ooit als een politieke blog van Grillo begon, groeide uit tot een heuse politieke partij. Een waarvan de haren van de huidige generatie politici in Italië rechtop gaan staan. Nu de anti-establishmentgroepering haar populariteit bij de lokale verkiezingen kon verzilveren, vormt Grillo met zijn achterban een wezenlijke bedreiging voor de gevestigde partijen in Italië.

Bij de tweede ronde van de burgemeesterverkiezingen is in 118 steden en gemeenten gestemd. De opkomst was wel laag. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken is maar 36 procent van de kiezers komen opdagen.