LDD ontslaat voorzitter Merelbeke

Marc Eggermont, voorzitter van LDD in Merelbeke, verliest zijn partijkaart. LDD zet hem aan de kant, omdat hij zich bij de lokale verkiezingen dan toch als onafhankelijke kandidaat zal stellen op de kartellijst Vlaams Belang Plus. Bovendien stelt hij zich ook voor de provincieraadsverkiezingen kandidaat op de lijst van Vlaams Belang.

“LDD komt in Merelbeke niet op en heeft geen provincielijst. Aangezien de programma’s van LDD en Vlaams Belang erg dicht bij elkaar liggen, heb ik gekozen voor een samenwerking met Vlaams Belang”, verklaart hij zelf zijn kandidatuur.

Dat is echter niet naar de zin van het nationale partijbestuur en van voorzitter Jean-Marie Dedecker. Eerder gaven beiden al te kennen dat ze de deelname van de lokale LDD-afdeling aan een verruimingslijst van Vlaams Belang in Merelbeke afkeurden omdat dat haaks staat op de eerdere beslissingen van het partijbestuur over de gemeentelijke lijst- en kartelvorming.

Dat Eggermont nu ook op de provincielijst staat voor Vlaams Belang vindt het partijbestuur helemaal onaanvaardbaar. “Wij zijn als partij principieel tegen het provincieniveau en nemen zelf dan ook niet deel aan de provincieverkiezingen. Wij hebben Eggermont gewaarschuwd dat hij zichzelf buiten de partij zou zetten als hij op de provinciale lijst van Vlaams Belang zou staan”, vertelt Oost-Vlaams partijvoorzitter Bruno Cheyns.

Eggermont zelf lag niet wakker van de waarschuwing en de kritiek van het partijbestuur. Hij aanvaardde zijn plaats op de provincieraadslijst, en werd daarom gisteren officieel uit de partij gezet.

Eggermont is zeer verontwaardigd over zijn ontslag, die hij via de media heeft vernomen, en zegt alles afgehandeld te hebben zoals voorgelegd door de partijtop. "Er zijn voldoende bewijzen dat ik de goedkeuring had om op de verruimingslijst te kandideren van VBPlus."


lees ook