Mongolië is boos over verkoop van tyrannosaurus

Mongolië heeft verzet aangetekend tegen de veiling van het skelet van een tyrannosaurus bataar in New York. Volgens Ulaanbaatar is het skelet illegaal het land uit gesmokkeld.

Op een veiling in New York is het skelet van de tyrannosaurus bataar geveild. Dat skelet werd zo'n 7 jaar geleden opgedolven en verbleef sindsdien in een opslagplaats in Groot-Brittannië.

Het is niet duidelijk wie het geraamte gekocht heeft. Maar het skelet ging over de toonbank voor 750.000 euro.

Volgens de Britse zender BBC gaat het om een van de best bewaarde dino-skeletten ooit. De tyrannosaurus bataar is een Aziatische neef van de tyrannosaurus rex. De bataar was iets kleiner dan de rex, maar had langere voorpoten. Het geraamte dat is geveild is 7,3 meter lang en 2,4 meter hoog.

Het is de tweede keer dat een tyrannosaurus-gebeente geveild wordt. De vorige keer was in 1997, de veiling bracht toen acht keer meer op.

Nu Mongolië bij de rechter verzet heeft aangetekend, kan de verkoop bij veilinghuis Heritage Auctions nog nietig verklaard worden. De president van Mongolië Elbegdorj Tsakhia zegt dat het fossiel in de Gobi-woestijn werd opgegraven. Ulaanbaatar wijst erop dat het illegaal is om skeletten het land uit te smokkelen.