N-VA in zeker 10 Brusselse gemeenten naar verkiezingen

De N-VA legt in tien Brusselse gemeenten een eigen lijst neer voor de verkiezingen op 14 oktober. Mogelijk komen er binnenkort nog gemeenten bij. Voorzitter Bart De Wever hoopt dat de partij voet aan wal kan zetten in Brussel. Op dit moment is de N-VA daar nog in geen enkele gemeenteraad vertegenwoordigd.

De tien gemeenten waar de N-VA een lijst indient, zijn Brussel-stad, Schaarbeek, Elsene, Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Jette, Vorst en Sint-Joost-ten-Node. De lijsttrekkers staan al vast, de rest van de kandidaten wordt later bekendgemaakt. Een bekende naam is professor Europese economie Lieven Tack, die de lijst trekt in Sint-Joost.

Volgens Bart De Wever zijn de tien gemeenten de plaatsen waar de N-VA "hoge ogen" kan gooien en "meedoet voor de prijzen". Op dit ogenblik is de partij in geen enkele Brusselse gemeenteraad vertegenwoordigd.

“Onze slogan 'De kracht van verandering', is het meest van toepassing in Brussel", zei Bart De Wever op de persconferentie. Volgens hem moet het bestuur beter en transparanter, het sociale weefsel in en rond Brussel sterker en de veiligheid hoger. "De staatshervorming waar de regering aan werkt, stort extra middelen door maar creëert geen beter bestuur."

Tweetaligheid

Een apart aandachtspunt is aangepaste voorzieningen voor de Brusselaars in het algemeen en de Vlaamse inwoners in het bijzonder. "Sommige gemeenten schieten op dit punt schromelijk tekort en bieden bijvoorbeeld nog steeds geen Nederlandstalig gemeentelijk onderwijs aan."

De partij wil ook werken aan de tweetaligheid van de gemeentelijke diensten. "Dat zou een evidentie moeten zijn, maar al te vaak wordt ze omzeild via achterpoortjes."

Op hoeveel gemeenteraadszitjes de N-VA mikt, kan of wil De Wever niet zeggen. Het enige referentiepunt is de uitslag van de federale verkiezingen in 2010, die de N-VA de status van grootste Vlaamse partij in Brussel opleverde.

lees ook