OESO raadt België aan om de index te hervormen

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, raadt ons land aan om de automatische loonindexering te hervormen. Het systeem tast de concurrentiekracht aan, luidt het. De OESO verwacht ook dat de economie in de eurozone met 0,1 procent zal krimpen.

In een nieuw rapport merkt de OESO op dat de inflatie in ons land hoog blijft, onder andere door de gestegen energieprijzen. De sociale partners spraken af dat de lonen niet fors mochten stijgen, maar door de automatische loonindexering en de hoge inflatie namen de loonkosten toe en dat tast de concurrentiekracht aan, schrijft de organisatie.

Verschillende partijen zijn vragende partij om de automatische indexering aan te passen. Onder meer Open VLD opperde het idee al meermaals. CD&V-vicepremier Steven Vanackere toonde zich dan weer voorstander van een indexsprong. De PS en de SP.A willen niet dat er aan de index geraakt wordt.

"Eurocrisis is grootste bedreiging voor wereldeconomie"

Voor het geheel van de eurozone verwacht de OESO dat de economie met 0,1 procent zal krimpen. In november vorig jaar ging de organisatie nog uit van een groei van 0,2 procent. "De eurocrisis is de grootste bedreiging voor de wereldeconomie", klinkt het in het rapport.

De organisatie voorspelt onder meer recessies in Griekenland (-5,3 procent), Italië (-1,7 procent) en Spanje (-1,6 procent). Ook volgend jaar zou de economie in die landen nog achteruitgaan. Voor Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië voorspelt de OESO wel groei voor 2012 en 2013.

Ook voor ons land verwacht de OESO economische groei. Voor dit jaar wordt uitgegaan van 0,4 procent. Dat is opvallend optimistisch tegenover andere instellingen. Zo verwacht de Europese Commissie dit jaar een nulgroei in België en gaat de Nationale Bank uit van -0,1 procent.

Voor 2013 liggen de prognoses dichter bij elkaar. De OESO voorspelt dat de economie zal aantrekken tot 1,3 procent, de Europese Commissie spreekt van 1,2 procent. De nieuwe cijfers van de OESO liggen wel iets lager dan in het vorige rapport, eind november. Toen voorspelde de organisatie een economische groei in België van 0,5 procent in 2012 en van 1,6 procent in 2013.

Wereldwijd voorspelt de OESO een economische groei van 3,4 procent in 2012. Onder meer de prognose voor de VS werd naar boven bijgesteld, tot 2,4 procent.

OESO wil naast bezuinigingen ook groei

De OESO treedt in het rapport de vraag bij om naast de bezuinigingen ook aan economische groei te werken. "Budgettaire voorzichtigheid en structurele maatregelen moeten hand-in-hand gaan om het proces zo groeivriendelijk mogelijk te maken."

"De verkiezingen in een aantal eurolanden hebben duidelijk gemaakt dat er een verhoogde irritatie is over de besparingen en dat de verdraagzaamheid ten opzichte van de fiscale maatregelen zijn limiet aan het bereiken is", zegt Pier Carlo Padoan, de hoofdeconoom van de OESO.

De OESO is een samenwerkingsverband van 34 overwegend welvarende landen dat werd opgericht om na te denken over het sociale en economische beleid en eventuele problemen op te lossen. Oud-premier Yves Leterme (CD&V) is adjunct-topman bij de organisatie.