Open VLD Diest beschuldigt DDS en SP.A van voorakkoord

Het rommelt in Diest. Volgens oppositiepartij Open VLD hebben meerderheidspartijen DDS en de SP.A een voorakkoord gesloten over de voortzetting van de coalitie na de verkiezingen in oktober. Ook N-VA Diest vreest een voorakkoord. Burgemeester Jan Laurys (DDS) en eerste schepen Marc Florquin (SP.A) ontkennen.

“DDS en SP.A-OK hebben een akkoord, ik ben daar zeker van. Ik zit al 20 jaar in de politiek, ik weet wanneer er sprake is van een voorakkoord”, zegt de fractievoorzitter van Open VLD Diest, Christophe De Graef.

“De arrogantie druipt ervan af. Tijdens de gemeenteraad spreken ze steeds in de wij-vorm. En eerder brachten ze samen al een folder uit: ‘Diest 2012-2018’. Daar staat in wat ze samen willen uitvoeren na de verkiezingen”, aldus de Open VLD-fractievoorzitter.

Ook N-VA-lijstrekker Jeroen Overmeer leidt uit de publicatie van de folder af dat DDS en SP.A-OK van plan zijn verder samen te werken. “Ze zullen het niet publiekelijk toegeven, maar het is algemeen geweten dat ze in 2007 hebben afgesproken om samen voor twee legislaturen te gaan. Die intentie hebben ze met de folder nog eens bevestigd.”

Terugkerend gerucht

“We maken er geen geheim van dat we de projecten die we hebben opgestart graag willen voortzetten met de huidige partners. Maar er zijn geen voorakkoorden afgesloten. De kiezer beslist of de coalitie zal voortbestaan, wij wachten de resultaten af”, zegt eerste schepen Marc Florquin (SP.A).

Ook Jan Laurys, CD&V-burgemeester van het kartel Diest, Democratisch en Solidariteit, ontkent. “Er is geen sprake van een voorakkoord.”

“Ik heb al 25 jaar ervaring in de gemeentepolitiek in Diest. Elke zes jaar duikt dat gerucht over die voorakkoorden weer op”, zegt schepen Florquin. “Als wij in die positie komen, zullen wij met SP.A-Groen geen enkele partij – behalve Vlaams Belang – uitsluiten als mogelijke partner voor de vorming van een meerderheid.”

lees ook