Oppositie laat op zich wachten in Dentergem

Een heel spannende strijd belooft het in oktober niet te worden in Dentergem. In 2006 had Koenraad Degroote met zijn partij Eendracht een absolute meerderheid in de gemeenteraad. Zes jaar later maakt de burgemeester zich opnieuw op voor de strijd, maar een echte uitdager heeft hij nog niet.
Sinds Stap 4 als enige oppositiepartij intern verdeeld is geraakt, lijkt de weg vrij voor burgemeester Koenraad Degroote.

Bang voor de oppositie hoeft Koenraad Degroote, burgemeester en lijsttrekker voor Eendracht op dit moment niet echt te zijn. “De oppositie is verscheurd en heeft zich opgesplitst in twee kampen”, zegt hij.

“In de voorbije 6 jaar zijn 3 van de 7 leden van de oppositiepartij Stap 4 nooit opgedaagd op een zitting van de gemeenteraad”. Degroote heeft dan ook alle vertrouwen in de kiezer. “Als alles loopt zoals het nu loopt, is het bijna evident dat ik mijn sjerp kan behouden”, voorspelt hij.

De burgemeester wil uiteraard het vel van de beer niet verkopen voor die geschoten is. Het is alleen de vraag of er in Dentergem voor 14 oktober nog een beer zal opduiken.

Onafhankelijken broeden op nieuwe lijst

“Stap 4 is inderdaad in de afgelopen legislatuur intern sterk verdeeld geraakt”, zegt Tony Vandemaele, die nu als onafhankelijke in de gemeenteraad zit. “Ik kon me niet vinden in de strategie die sommigen binnen onze partij wilden volgen”, gaat hij voort. “De kiezer heeft me in 2006 een mandaat gegeven en het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat ik die opdracht uitvoer. Ik vind het immers niet kunnen dat een gemeenteraadslid nooit naar een zitting komt”.

Vandemaele verliet samen met 3 andere raadsleden Stap 4 en zit sindsdien als onafhankelijke in de gemeenteraad. Hij is alvast van plan om in oktober opnieuw deel te nemen aan de verkiezingen. “Op dit moment werken we hard aan een nieuwe lijst”, zegt hij. “Ik hoop dat we met een volwaardig alternatief voor Eendracht, naar de kiezer kunnen”.

Nood aan nieuw bloed

Of de inwoners van Dentergem in oktober ook nog op Stap 4 zullen kunnen stemmen is niet helemaal duidelijk. “Het is absoluut niet zeker of de overblijvende raadsleden nog een lijst zullen voorstellen”, zegt Veerle Lisabeth, gemeenteraadslid voor Stap 4. “Door mijn moeilijke gezinssituatie heb ik alvast besloten om me geen kandidaat meer te stellen”.

De verdeeldheid binnen de partij heeft duidelijk haar sporen nagelaten in het politieke spectrum van Dentergem. De strategie van Lisabeth om de meerderheid te boycotten door niet op de gemeenteraad te verschijnen, werd door andere gemeenteraadsleden sterk in vraag gesteld. “Ik vind het jammer dat de oppositie verdeeld is”, zegt ze daarover.

Lisabeth is er van overtuigd dat er nieuw jong bloed nodig is in de gemeente. “Er is nood aan jonge idealistische mensen met frisse ideeën, die Eendracht in de war brengen”.

De vraag of Koenraad Degroote naast een beer ook een wit konijn zal moeten neerschieten, wordt waarschijnlijk pas aan de vooravond van 14 oktober bekend.

Joppe Matyn

lees ook